Nederlandse cameraman komt om bij aanval op Gori

De Nederlandse RTL-cameraman Stan Storimans (39) is vanochtend in de Georgische stad Gori om het leven gekomen tijdens een Russisch bombardement. Dit heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. RTL-correspondent Jeroen Akkermans (45) raakte gewond aan zijn been, maar verkeert niet in levensgevaar.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft vanochtend namens de regering zijn „innige deelneming” betuigd aan Storimans’ familie en aan RTL. Verhagen ontmoette Storimans tijdens een bezoek aan Afghanistan in mei. Hij laat via de website van het ministerie weten dat hij Storimans toen heeft leren kennen als een „hardwerkende professional en een bijzonder sympathieke man”.

Verhagen heeft de Russische ambassadeur laten ontbieden om opheldering te vragen over de omstandigheden waaronder Storimans is omgekomen.

Gori werd vanochtend volgens de Russische radiozender Echo Moskvi gebombardeerd door de Russische krijgsmacht die de nabijgelegen separatistische regio Zuid-Ossetië heeft bezet. Het Amerikaanse persbureau AP meldde dat daarbij een tijdelijk mediacentrum op de bovenste verdieping van het radio- en tv-gebouw van Gori werd geraakt. Daarbij zouden vijf doden zijn gevallen.

Rond het middaguur was nog niet duidelijk of Storimans en Akkermans zich tijdens dit bombardement in dit gebouw bevonden. In de lezing van RTL Nederland-bestuursvoorzitter Bert Habets zouden de twee televisiejournalisten zijn getroffen bij een bombardement op het konvooi waarin ze reisden.

Habets werd vanochtend van de dood van Storimans op de hoogte gebracht tijdens de najaarspresentatie van RTL-programma’s in Hooge Vuursche. De presentatie werd onmiddellijk afgelast. „Wat een prachtige dag had moeten worden voor RTL, is een heel zwarte dag geworden”, zei Habets.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), zei vanochtend „diep geschokt” te zijn door het nieuws van Storimans’ dood.

Stan Storimans werkte al bijna twintig jaar als freelance cameraman voor RTL Nieuws. Hij was een zeer ervaren cameraman die eerder werkte in oorlogsgebieden als Afghanistan en Irak. Een woordvoerster van RTL omschrijft hem als een „grote, forse en gezellige Limburger”. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter.

Jeroen Akkermans heeft ook een lange staat van dienst. Hij werkte vanaf 1991 als correspondent in Moskou, van waaruit hij onder meer verslag deed van de eerste Tsjetsjeense oorlog (1994-1996). Momenteel is hij correspondent voor Duitsland en Oost-Europa.