Merkwaardige kritiek van Bush op China

President Bush is bezorgd over de mensenrechten in China (NRC Handelsblad, o.a. 30 juli). Merkwaardig. In en dankzij Amerika komen misstanden voor als zeer jeugdige gevangenen in isoleercellen, doodstraffen, het zonder vorm van proces vasthouden en slecht behandelen van gevangenen op Guantánamo Bay, spookvluchten over de wereld om niet zelf verantwoordelijk te lijken voor martelingen die in zijn actieve en/of passieve opdracht worden uitgevoerd, liegen over bewijsvoering voor de Irak-oorlog. Ook de melding dat het Congres en lobbygroepen druk op Bush uitoefenden om zich over China uit te spreken is gekunsteld als zij zich niet ook echt hard maken voor de andere hierboven geschetste situaties. Dit lijkt me wel voldoende om aan te tonen dat de bezorgdheid van Bush enigszins merkwaardig en oneerlijk aandoet.

    • Guus Peeters Almere