Medvedev gelast einde militaire actie

President Medvedev van Rusland heeft vanochtend opdracht gegeven de militaire operatie in Georgië te staken. Dat is in Moskou bekendgemaakt na een onderhoud op het ministerie van Defensie en voor een bezoek van de Franse president Sarkozy.

Volgens de Georgische regering duurden de Russische bombardementen in Zuid-Ossetië vanmiddag desondanks nog voort. De Russische troepen trekken niet terug maar blijven op hun posities.

Medvedev heeft drie voorwaarden gesteld voor een beëindiging van het conflict. Georgische troepen moeten zich terugtrekken op hun oorspronkelijke posities voordat de vijandelijkheden begonnen en moeten deels worden gedemilitariseerd. Ook moet Georgië een bindende verklaring tekenen dat het geen geweld meer zal gebruiken tegen Zuid-Ossetië.

De Amerikaanse president Bush riep Moskou gisteravond in krachtige bewoordingen op om de strijd in Georgië te staken. „Rusland is een soeverein buurland binnengevallen en bedreigt een democratisch gekozen regering.” Bush waarschuwde de Russische regering dat zij de betrekkingen met de VS en Europa op het spel zette.

Frankrijk leidt op dit moment de internationale pogingen om een einde te maken aan het geweld in Georgië. President Sarkozy had rond het middaguur in Moskou een ontmoeting met de Russische president. Gisteren al kwam de Franse minister Kouchner van Buitenlandse Zaken naar Moskou, nadat hij een bliksembezoek had gebracht aan Georgië. Samen met zijn Finse collega Stubb, momenteel voorzitter van de OVSE (Europese Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) heeft hij de afgelopen dagen een stappenplan uitgewerkt dat voorziet in stopzetten van de vijandelijkheden, het verlenen van humanitaire hulp, terugtrekking naar oude posities. Maar volgens minister Lavrov van Buitenlandse Zaken zal Rusland niet akkoord gaan met een plan waarin staat dat Georgische militairen kunnen terugkeren naar Zuid-Ossetië.

In een andere opstandige provincie, Abchazië, begonnen lokale troepen vandaag een offensief om Georgische soldaten te verdrijven uit het Kodori-dal, het enige door Georgië gecontroleerde gebied in deze regio. (AFP, Reuters, AP)