Liefde voor de knecht

Machiel Bosmans biografie Elisabeth de Flines (Athenaeum,€17,50) is een onwaarschijnlijke tragikomedie over geld, liefde, eergevoel en drank, aldus Roelof van Gelder. ‘Wat was er aan de hand, daar in Amsterdam in 1701? Elisabeth de Flines, de hoofdpersoon van deze geschiedenis, dochter uit het eerste huwelijk van Jacob de Flines, was verliefd geworden op de huisknecht Eduart. Lang bleef dit niet geheim en het kwam ook haar vader ter ore. Het was niet alleen een schande voor de familie, het had ook financiële consequenties. Wanneer Elisabeth zou trouwen, zou zij volgens het testament van haar moeder 50.000 gulden erven.

Bosman heeft knap orde gebracht in deze gecompliceerde geschiedenis. Misschien dat hij als reactie op het oude juridische vakjargon wat doorgeschoten is naar een al te losse stijl. Maar hij heeft de bijzondere strijd tussen vader en dochter mooi in kaart gebracht, waarbij hij ook heeft laten zien dat vrouwen als Elisabeth en kleine zelfstandigen als Eduart niet per definitie kansloos waren in hun gerechtelijke strijd met een veel machtiger tegenstander als Jacob de Flines.’