Kleiner verlies voor Crucell

Crucell weet steeds meer vaccins te verkopen. Het Leidse biotechbedrijf heeft in de eerste zes maanden van 2008 minder verlies gemaakt dan analisten verwachtten. Het verlies bleef beperkt tot 16,9 miljoen euro, tegenover 36,7 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd steeg de omzet in het eerste half jaar naar 107,5 miljoen euro, tegen 74,6 miljoen euro in het eerst half jaar van 2007.

Crucell ontwikkelt en produceert vaccins tegen infectieziekten. De relatief gunstige cijfers die het bedrijf vanmorgen bekendmaakte, zijn vooral te danken aan de succesvolle verkoop van het combinatievaccin Quinvaxem, een vaccin tegen vijf belangrijke kinderziektes. Dit middel was in het voorbije kwartaal goed voor 56 procent van de omzet van Crucell. Topman Ronald Brus van het bedrijf zei vanmorgen te verwachten dat de verkoop van kinderziektevaccins zal blijven groeien.

Daarnaast rapporteert het bedrijf goede verkoopcijfers van reisvaccins tegen hepatitis A, tyfus en diarree. Ook hier verwacht Brus groei, met name door „het aanboren van nieuwe markten, waaronder de Verenigde Staten”.

Crucell verkreeg daarnaast in het tweede kwartaal 5,5 miljoen euro uit licentieovereenkomsten met farmaceutische bedrijven, onder meer door het behalen van een succes in de ontwikkeling van een hondsdolheidvaccin.

Aan het einde van het tweede kwartaal had Crucell nog 106,9 miljoen euro in kas, tegen 163,2 miljoen euro aan het einde van het afgelopen jaar. In het voorbije kwartaal gebruikte het bedrijf relatief veel geld om voorraden op te bouwen, die in de tweede helft van het jaar worden verkocht. Vanwege het seizoenskarakter van de vaccins die Crucell maakt, is dat gebruikelijk. In het tweede half jaar verwacht het bedrijf tweederde van de totale jaaromzet te halen.

Toch herhaalde het bedrijf vanmorgen de eerder uitgesproken groeiverwachting van 20 procent voor 2008. Brus vindt het „gezien de onzekerheid in de wereld” nog te vroeg om de doelstellingen bij te stellen.

Crucell heeft vaccins in ontwikkeling tegen gele koorts, griep, hondsdolheid, malaria, tuberculose, ebola en hiv.