Kamerleden: Russen zijn te ver gegaan

De Europese Unie moet het militaire geweld van Rusland in Georgië krachtiger veroordelen dan tot nu is gebeurd.

Dat vindt een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer.

Kamerleden zijn verheugd dat de Russische president Medvedev heeft aangekondigd dat de Russische militairen de strijd staken, maar ze vinden dat het Nederlandse kabinet zich morgen op de speciaal ingelaste top in Brussel moet inzetten voor een duidelijker signaal van de EU.

Kamerlid Luuk Blom (PvdA) zegt dat het hem heeft verbaasd dat het kabinet nog geen reactie heeft gegeven. Bij afwezigheid van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) vertegenwoordigt staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken, PvdA) Nederland morgen op de top van ministers van Buitenlandse Zaken. Volgens zijn woordvoerder zal Timmermans pas na de EU-top namens Nederland een reactie geven op de gebeurtenissen in Georgië.

Ook op de jongste ontwikkelingen – De Russische aankondiging om het geweld te beëindigen – wil het kabinet nog niet reageren.

Van de Nederlandse politieke partijen veroordelen CDA en VVD het militair ingrijpen van Rusland het stelligst. CDA’er Haverkamp zegt dat Rusland duidelijk een grens heeft overschreden. „Rusland wil serieus worden genomen. Daar hoort bij dat het zich aan de internationale spelregels houdt, dat conflicten via de diplomatie worden opgelost of worden voorgelegd aan het Internationale Gerechtshof.” VVD’er Van Baalen: „Alleen Bush wijst de agressie van de Russen krachtig af. Vanuit de EU wordt tot dusver alleen gemurmeld. Rusland wil zijn macht laten gelden, via de gaskraan, met olie en nu met geweld. De EU moet meer afstand nemen van Rusland.”

De PvdA vindt dat het gedrag van beide strijdende landen moet worden afgekeurd. De Georgische president Saakasjvili is volgens PvdA’er Blom met het ingrijpen in Zuid-Ossetië „behoorlijk de weg kwijt”. Volgens hem toont dit aan dat Georgië voorlopig geen lid moet worden van de NAVO. PVV- leider Geert Wilders sluit zich hierbij aan: „De EU moet proberen de Russen terug in hun hok te krijgen, maar ook het Georgische geweld scherp afkeuren.”

De SP toont het meeste begrip voor het handelen van de Russen. „Saakasjvili gebruikt in Zuid-Ossetië geweld tegen eigen landgenoten. De Russische reactie is overdadig, maar niet helemaal onbegrijpelijk”, zegt Harry van Bommel. Maar ook hij zegt dat de EU geen partij moet kiezen in het conflict. PvdA’er Blom zegt het onbegrijpelijk te vinden dat de SP begrip toont voor de Russen. „Het lijkt er bijna op dat de SP slaafs achter Rusland aanloopt.”