Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Kamer negeert ‘het goede werk van ufo’s’

Ufologen willen aandacht van de Tweede Kamer voor ufo’s en ‘chemtrails’ van vliegtuigen.

Maar een burgerinitiatief daarvoor ligt stil.

Met snelheden groter dan die van het licht komen ze van de sterrenstelsels Andromeda en de Pleiaden naar Noord-Groningen gevlogen: ufo’s die herstellen wat er mis gaat in de wereld. Wereldwijd doen ufo’s goed werk, zegt Anton Teuben. „Boven alle luchtmachtbases zijn ufo’s gemeld. Ze houden militaire aanvallen tegen en ze schakelen kernwapenarsenalen uit.”

Teuben (58), een voormalige eigenaar van kledingzaken en een luchtvaartliefhebber, woonachtig in Winsum, boven Groningen, richtte in 2002 de website Niburu op en startte het Soeverein Onafhankelijk Persbureau Nederland (SOPN). Niburu en SOPN brengen „onthullend en bewustmakend nieuws”. Ze specialiseren zich in berichten over ufo’s en zogenoemde ‘chemtrails’. Dit zijn volgens hen geen condenssporen van vliegtuigen, maar doelbewust aangebrachte chemische sporen in de lucht. Vliegtuigen zouden met hun uitlaatgassen aluminiumdeeltjes en het metaal barium de lucht in spuiten. Zonder dat de piloten het weten, zouden vliegtuigen van commerciële luchtvaartmaatschappijen hieraan meewerken. Zo zou zich om de aarde een dunne laag vormen die zonnestralen terugkaatst.

Zes jaar lang heeft Niburu geprobeerd belangstelling te wekken bij politieke partijen in Den Haag voor chemtrails, ufo’s en UMTS-straling, maar dat is op niets uitgelopen. Teuben: „Het zijn objecten die dingen kunnen die op aarde nooit zijn uitgevonden. De Kamer is net een doofstommeninstituut. De politiek laat zich steeds afleiden door onzin en prietpraat.” Niburu begon met het burgerinitiatief ‘Stop met het sproeien van chemtrails’, maar dat ligt stil. De mensen zijn petitiemoe, zegt Peter Koers, die sinds 2006 bij Niburu betrokken is. „De overheid drukt door en de politiek luistert toch niet naar burgers.”

Niburu wilde handtekeningen en monsters van chemtrails aanbieden aan de SP-fractie, maar dat is niet gebeurd. SP-fractiewoordvoerder Barry Smit: „We zijn geen partij die Kamervragen over aardstralen stelt.”

Op meldingen van burgers die politieke aandacht voor chemtrails willen, reageert de SP met een standaardbrief: „Er is voor de SP-Kamerfractie geen reden te geloven dat met opzet, vanuit welke complottheorie dan ook, frequent en op grote schaal chemtrails worden gecreëerd om mensen in Nederland of waar dan ook fysiek of psychisch te beïnvloeden.”

In april van dit jaar had Anton Teuben wel een afspraak met VVD-fractieleider Mark Rutte. Die vond het „warrige lieden met een verhaal waar geen touw aan vast te knopen was”. Na een half uur, inclusief een kopje koffie, werkte hij hen de deur uit. Rutte: „Onze woordvoerder buitenaardse wezens was die dag niet aanwezig.” Daarna had hij geen contact meer met hen. Teuben sprak „ook met CDA-Kamerleden”, maar bij de fractiewoordvoerders van het CDA roept een verwijzing naar Niburu geen herkenning op. Woordvoerder Tom van der Lee van de GroenLinks-fractie spreekt over „geflipte fantasten”. Hij schermt de Kamerleden van GroenLinks voor hen af.

Peter Koers is ervan overtuigd dat wolkbreuken, orkanen en aardbevingen niet alleen door meteorologische of geologische omstandigheden ontstaan. Het zijn ook „ultieme wapens”. Net zoals de aanslagen van 11 september 2001 zijn ze bewust gepland om de wereld te ontregelen. Het zijn „machtsspelletjes, waar de politiek geen informatie over krijgt”.

De geheime diensten en de luchtmacht zouden betrokken zijn bij de weersbeïnvloeding met chemtrails. Maar iedereen ontkent het, zegt Koers. „Waarom wordt er zo geheimzinnig over gedaan? Waarom laten ze niets los?”

Teuben zegt twee keer met Kamerlid Diederik Samsom (PvdA) te hebben gebeld. Samsom, natuurkundige, kent de verhalen over chemtrail-meldingen. Vooral op heldere, koude voorjaarsdagen komen die verhalen binnen. Dan blijven de condensatiesporen van vliegtuigen lang in de lucht hangen en kunnen ze door het lage zonlicht exotische kleuren krijgen. „Je kunt de klok erop gelijk zetten”, zegt Samsom. Hij noemt de aanhangers van beweringen over chemtrails „een inspiratiebron voor complottheorieën”. Teuben: „De ministers van de PvdA varen op bootjes door de Amsterdamse grachten terwijl de ufo’s van de Pleiaden dagelijkse realiteit zijn.”

Volg het werk van de ufologen op www.niburu.nl