Is ‘geen drinkwater’ stiekem niet gewoon leidingwater?

Bij de wastafels in de toiletten van Ouwehands Dierenpark hangen bordjes met de tekst ‘geen drinkwater’. „Nu gun ik ze best wat meer omzet in hun eet- en drinkstalletjes”, schrijft Ivo Veldman uit Utrecht. „Maar komt er in Nederland weleens iets anders uit de kraan dan drinkbaar water?”

Het antwoord is: niet zo vaak, maar in het geval van deze dierentuin in Rhenen wel.

Omdat het beter is voor het milieu pompt Ouwehands zelf water op, zegt Natalie Oudenhoven van de dierentuin. „Het is prima water om je handen mee te wassen en we maken er de hokken mee schoon. De dieren drinken het ook. Maar het is ongezuiverd bronwater, dus we zijn verplicht om erbij te zetten dat het geen drinkwater is.”

Ongezuiverd bronwater kun je in Nederland beter niet drinken omdat er grote concentraties nitraat en nitriet in kunnen zitten, vooral in gebieden met intensieve veeteelt. Voor de was en het doorspoelen van de wc is het in principe prima te gebruiken. Kunnen we niet allemaal zo’n pomp aanleggen?

„Er is in het verleden door lokale overheden geëxperimenteerd met dubbele waterleidingen, met drinkwater en zogeheten grijs water”, zegt Puk van Meegeren van Milieu Centraal. „Maar dat ging toch te vaak fout. Mensen dronken per ongeluk grijs water of er ontstond vermenging bij verbouwing.”

Zelf een dubbele waterleiding aanleggen, is volgens Van Meegeren behalve risicovol vaak onrendabel door materiaalkosten en de elektriciteit die de pomp verbruikt. „Dan heeft het meer zin om een waterbesparende douchekop te kopen.”

Waterbedrijven leveren wel ondrinkbaar ‘industriewater’ dat grote industrie- en landbouwbedrijven gebruiken voor bijvoorbeeld koeling. Volgens de laatste cijfers bestaat 4 procent van hun productie uit „ander” water dan drinkwater.

Het water van toiletten in de trein dat ‘geen drinkwater’ zou zijn, is overigens wel gewoon leidingwater, maar wordt onderaan de trein in een tank bewaard en via slangen en een mondstuk aangeleverd. De NS zegt de zuiverheid daarom niet te kunnen garanderen.

Thalia Verkade

    • Thalia Verkade