Internet Weblog van de dag

Oorlog in een schitterend gebied. Russian soldiers are seen during sunset outside the Georgian village of Zemo Nikozi, some 20 km (12 miles) outside the South Ossetian capital of Tshinvali, August 11, 2008. REUTERS/Denis Sinyakov (GEORGIA) REUTERS

Oorlog in de Kaukasus. Correspondent in Moskou Michel Krielaars trof oorlog aan op zijn vakantieadres:

„Afgelopen vrijdag begon mijn vakantie. Twee weken lang zouden vrouw en ik met een paar goede vrienden gaan wandelen in de bergen van Noord-Georgië. Het moest een schitterend gebied zijn, hadden we gehoord. Dus waarom niet, vooral omdat ons van alle kanten was verzekerd dat het de komende tijd rustig zou blijven in het gebied. Georgië is een van de mooiste landen ter wereld en een vriendelijker bevolking kom je zelden tegen.

Maar toen we vrijdagochtend vroeg op het vliegveld in Moskou stonden, werd ik gebeld door de buitenlandredactie met het bericht dat er aan de grens met de Georgische separatistische provincie Zuid-Ossetië zwaar gevochten werd. Nu had ik nog even de hoop dat het geweld snel zou betijen. Tenslotte is het iedere zomer raak aan die grens. Maar dit keer bleek het toch serieus. Maar onze bagage was al ingechecked en we stonden bij de deur van het vliegtuig. In geen tijden heb ik me zo ongemakkelijk gevoeld tijdens een vliegreis.

Bij aankomst in Tbilisi leek alles nog kalm. Maar de eigenares van ons familiehotel begon spontaan te huilen. „Vergeet die vakantie maar”, zei mijn vrouw, die altijd gelijk heeft.”

Lees het verhaal verder op nrc.nl/moskou