India: hervat WTO-overleg

De Indiase minister van Handel, Kamal Nath, roept op tot een hervatting van de vorige maand afgebroken onderhandelingen over een nieuw wereldhandelsakkoord. Een onoplosbaar dispuut tussen India en de VS was de oorzaak van het mislukken van de gesprekken.

„India is toegewijd aan het multilaterale stelsel”, zei Nath vandaag ten overstaan van diplomaten tijdens een handelsconferentie in New Delhi, „maar als wij de onderhandelingen hervatten, dan druk ik u op het hart om aan tafel te komen met oog voor wat u kunt geven, niet wat u van anderen kunt krijgen.” Onder het gehoor waren onder meer vertegenwoordigers van grote handelsnaties als de VS, Groot-Brittannië, Brazilië en Japan.

Pascal Lamy, directeur van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), sprak zich op de conferentie ook uit voor hervatting van de onderhandelingen in de zogeheten Doha-ronde, die al acht jaar lang lopen. Tien dagen lang probeerden ministers van de belangrijkste handelsnaties vorige maand overeenstemming te bereiken over de belangrijkste politiek gevoelige kwesties. Uiteindelijk bleek een geschil tussen de VS en India over bescherming van de Indiase landbouw onoverkomelijk.

Na het afbreken van de onderhandelingen deden onderhandelaars een beroep op Lamy om niet te stoppen, vertelde Lamy in New Delhi. „Gooi niet de handdoek in de ring. Hou vast aan de resultaten die we inmiddels hebben bereikt. We zijn nog nooit zo dichtbij geweest”, zeiden ze volgens Lamy. „Twee dagen na de mislukking was dat de unanieme zienswijze en dat blijft toch verrassend.”

De belangrijkste tegenspeler van India, de VS, laat ook weten „toegewijd te zijn” aan een succesvolle afsluiting van de Doha-ronde. „Maar we blijven diepe zorgen houden over voorstellen die worden overwogen, en niet alleen de marktopening zouden beperken van de snelst groeiende economieën op de wereld, maar zelfs zouden leiden tot nieuwe barrières tegen handel – met name barrières vis-à-vis andere ontwikkelingslanden”, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Susan Schwab. Ook Schwab zal binnenkort een ontmoeting hebben met Lamy. (AP)