Hooggerechtshof eist arrestatie Thaksin

Bangkok. Het Thaise Hooggerechtshof heeft gisteren een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen oud-premier Thaksin Shinawatra en zijn vrouw Pojaman. Het echtpaar is naar Groot-Brittannië gevlogen, en overtreedt daarmee de regels die waren opgelegd tijdens de rechtszaken die tegen de twee lopen. Thaksin en zijn vrouw staan terecht voor corruptie tijdens zijn regeringsperiode. Die werd in 2006 met een militaire staatsgreep beëindigd. De rechter had het echtpaar toestemming gegeven de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking bij te wonen, als zij gisteren weer in de rechtbank in Bangkok zouden verschijnen. Het echtpaar vloog echter naar Groot-Brittannië, waar Thaksin onroerend goed en een meerderheidsaandeel in voetbalclub Manchester City bezit. Thaksin zei dat hij is gevlucht, omdat hij verwacht geen eerlijk proces te krijgen. De rechtbank zou op 16 september uitspraak doen in de belangrijkste corruptiezaak. Vermoed wordt dat het echtpaar vooral is vertrokken om een celstraf voor Pojaman te ontlopen. Zij werd vorige maand tot drie jaar cel veroordeeld wegens belastingontduiking, maar mocht op borgtocht vrij in afwachting van het hoger beroep.