Het leven een puinhoop

In de grappige roman De man die zijn wereld opdronk (Meulenhoff, 22,50) laat Aleksej Ivanov een idioot de idioot uithangen, vindt Marco Kamphuis.

‘Romanpersonages zijn bovengemiddeld intelligent, bovengemiddeld neurotisch, ze raken uitzonderlijk vaak in lastige situaties verzeild, maar over het algemeen gedragen ze zich op een voor de lezer begrijpelijke manier. Er zijn echter ook romans waarin het gedrag van de hoofdpersoon je voortdurend voor raadsels stelt, je zelfs door zijn onzinnigheid begint te irriteren. „Doe eens normaal”, zou je zo’n personage willen toevoegen, „je snapt toch wel dat hier alleen maar ellende van komt?” Vaak zijn dat de interessantste boeken.

De Russische schrijver Aleksej Ivanov (1969) creëerde in De man die zijn wereld opdronk een personage dat met volle overtuiging een puinhoop van zijn leven maakt.’