Gratie tycoons in Korea

Drie zakentycoons met veroordelingen wegens verduistering, fraude en het toebrengen van persoonlijk letsel, hebben vandaag in Zuid-Korea gratie gekregen. Het gaat om de presidenten Chung Mong-koo van Hyundai Motor, Chey Tae-won van de SK-groep en Kim Seung-youn van de Hanwha-groep. De drie hadden allen voorwaardelijke gevangenisstraffen gekregen en waren nog actief in hun bedrijf.

De Koreaanse overheid verleende de gratie wegens de viering op 15 augustus van de bevrijding van de Japanse overheersing in 1945. In totaal krijgen 10.416 mensen met een strafrechtelijke veroordeling gratie. Het ministerie van Justitie rechtvaardigt de gratie voor de drie met de mededeling dat dit het land zou helpen „de grote economische problemen te overwinnen”. „Wij hopen dat deze zakenmensen leiderschap zullen tonen in het bewerkstelligen van een heropleving van de economie door te investeren in nieuwe banen en buitenlandse markten te openen”, zei het ministerie.

Geen gratie was er voor Lee Kun-hee, de voormalige baas van Samsung die vorige maand werd veroordeeld wegens belastingontduiking. Lee kreeg echter een voorwaardelijke gevangenisstraf, zodat ook hij de cel niet van binnen zal zien. (AP, Reuters)