Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Google & Yahoo: geen reclame

Google en Yahoo gaan hun gebruikers de mogelijkheid geven om gepersonaliseerde advertenties te weren. De webbedrijven leveren onder meer aangepaste reclame bij gratis diensten als Gmail en Yahoo Mail. Zo plaatst Gmail bij een e-mail over een bruiloft ook direct advertenties over bruiloftgeschenken op het scherm. Hoewel Google zegt geen persoonlijke gegevens te bewaren, ervaren sommige internetters het ‘meelezen’ van e-mail door zoekmachinerobots als een inbreuk op hun privacy. Met een zogeheten opt out-mogelijkheid om gepersonaliseerde advertenties te omzeilen, willen Google en Yahoo voorkomen dat het Amerikaanse Congres ze later dwingt om elke gebruiker toestemming te moeten vragen. Google zette dit weekeinde een handleiding online om gepersonaliseerde advertenties bij Google Ads en DoubleClick te verwijderen. Yahoo belooft nog deze maand hetzelfde te doen. Microsoft heeft nog niets toegezegd. (NRC)