Geen chips voor Overmars

Na zeventien jaar keert Marc Overmars terug bij ‘zijn’ Go Ahead Eagles.

Nu is het afgelopen met de hapjes en drankjes.

Er moeten nog een paar kilo’s af en zijn snelheid is met ongeveer 30 procent afgenomen vergeleken met vier jaar geleden, maar Marc Overmars is klaar voor zijn rentree in het betaald voetbal bij de eerstedivisieclub Go Ahead Eagles. Hij hoopt dat hij vrijdag al zijn eerste wedstrijd kan spelen tegen Fortuna Sittard.

Met een grote glimlach op zijn gezicht stond de 35-jarige voetballer gisteren op het trainingsveld van de Eagles. Maandagavond maakte de club bekend dat Overmars per direct aan de selectie werd toegevoegd. „Als het aan mij ligt speel ik vrijdag, maar ik moet even afwachten hoe de trainingen deze week verlopen.”

Vier jaar geleden stopte de 86-voudig international, na het EK in Portugal, wegens een knieblessure. Sinds die tijd traint hij één keer in de week mee bij de club in Deventer, waar hij in 1991 zijn debuut maakte en sinds drie jaar ook verantwoordelijk is voor de technische zaken.

Hoewel zijn goede optreden tijdens de afscheidswedstrijd van Jaap Stam voor Overmars de doorslag gaf om weer professioneel te gaan voetballen, hing zijn terugkeer al langer in de lucht. „Ik heb vaak aan hem gevraagd of hij weer echt wilde meedoen”, zegt trainer Andries Ulderink. „‘Doe je voetbalschoenen weer eens aan Marc’, riep ik dan, maar dat ging vaak op een lacherige manier.” Half juli, tijdens de trainingsstage van Goi Ahead in het Duitse Billerbeck stapte Ulderink serieus op Overmars af. „Ik heb hem toen gevraagd om over een terugkeer na te denken. Op zijn vakantie in Italië heeft hij het er met zijn gezin over gehad en zijn antwoord was positief”, zegt de trainer tevreden.

„Mijn vrouw deed er niet moeilijk over”, vertelt Overmars. „Natuurlijk ben ik nu minder vaak thuis maar zij vond dat ik het moest doen. Voor mijn zoontje van vijf is het ook leuk, die heeft me namelijk nog nooit echt zien voetballen. Ik kan de club helpen en ik kan het niveau aan, dus waarom niet.” Of Overmars kan meedoen aan alle trainingen is nog onzeker. „Ik trainde één keer per week mee met de groep, dat aantal moet fiks omhoog. Of dat lukt met mijn knie weet ik nog niet.” Na de afscheidswedstrijd van Stam had de aanvaller drie dagen last van zijn knie. „Vooral met traplopen en in de auto stappen. Maar verder wil ik er weinig over zeggen, want ik weet zeker dat tegenstanders daar op gaan spelen. Eén tackle is genoeg om mij helemaal uit te schakelen.”

Deze week doet Overmars in ieder geval mee aan alle trainingen. „We kijken deze week of hij het allemaal aankan en als dat goed uitpakt kan hij vrijdag meedoen”, zegt Ulderink. „Aanvallend komen we tekort en daarom komt Marc goed van pas. Hij is er om het verschil te maken maar ook voor een stukje begeleiding van de jonge groep.”

Hoewel Overmars zelf ook graag het verschil wil maken, vindt hij het niet nodig dat hij veel speelt. „Uiteraard zullen er jongens in de groep zijn die mijn terugkeer niet op prijs stellen. Een speler erbij betekent ook dat er iemand af moet. Maar ik ben er niet om een plek in te pikken. Het clubbelang is de reden dat ik er weer ben. Het liefst heb ik dat ik alleen moet invallen. Als de jongens het zonder mij kunnen, is dat eigenlijk alleen maar beter.”

De oud-international is nog niet in topconditie. „Er moet nog een kilootje of vier af. Het leven na het voetbal bestond uit een hapje en een drankje, een glaasje wijn bij het eten en lekker chips snaaien. Daar ben ik allemaal niet vies van”, zegt hij lachend. Dus het wordt hard trainen om dat eraf te krijgen.”

De supporters zijn blij met zijn rentree. „De fans zijn enthousiast dat ik er weer ben, maar als de resultaten tegenvallen, is dat zo weer voorbij. Als mijn prestaties niet goed genoeg zijn, ben ik dan ook zo weer verdwenen. Waarschijnlijk wel stilletjes via de achterdeur.”

Hoewel Go Ahead Eagles de competitie vorige week begon met een nederlaag tegen VVV Venlo (5-0), verwacht Ulderink dat hij met de hulp van Overmars de play-offs gaat halen. Vrijdagavond om acht uur zijn dus alle ogen gericht op het veld in Deventer waar de herintreder mogelijk aan zijn tweede ‘debuut’ begint voor de Eagles.

Volg de rentree van Overmars via www.ga-eagles.nl

    • Shari Kiljan