Gedeelte ceremonie ‘vooraf opgenomen’

Sommige onderdelen van de spectaculaire openingsceremonie afgelopen vrijdag van de Olympische Spelen waren vooraf opgenomen „voor een theatraal effect”, maar ook vanwege de slechte weersverwachtingen. Dat heeft een bestuurslid van het organisatiecomité van de Spelen vandaag laten weten.

Een van de eerder gemaakte opnames zou een vogelvlucht over de centrale as van Peking in de richting van het olympisch stadion zijn. Langs de route ging vuurwerk af. „Op de dag van de ceremonie was er wel vuurwerk, maar door het slechte zicht in de avond werden er beelden gebruikt die vooraf met de computer waren gemaakt – zoals wel vaker gebeurt bij grote evenementen. Maar we hebben ons best gedaan om het er zo echt mogelijk uit te laten zien.” Tijdens de openingsceremonie was meer niet echt, blijkt nu. Lin Miaoke, het kleine negenjarige meisje dat vertederde met haar optreden, blijkt geen noot te hebben gezongen, maar daar neergezet te zijn vanwege haar schattige uitstraling. „De echte zangeres sprak te weinig aan”, aldus de muzikaal leider van de ceremonie. Het ging om Yang Peiyi, een zevenjarig meisje met een mollig gezicht en scheve tanden. De organisatie benadrukt dat de wisseling nodig was „in het nationaal belang”. De zangeres moest een perfecte uitstraling hebben.

Wereldwijd keken er meer dan een miljard mensen naar de openingsceremonie. (ANP, AP)