Game over mislukte relatie

Scène uit Braid
Scène uit Braid

Braid (Xbox 360)

In dit kunstige platformspel probeert programmeur Jonathan Blow emoties op te wekken met een impliciete verhaallijn. Hoofdrolspeler Tim reist vanuit zijn huis naar droomwerelden die een metafoor zijn voor de mislukte relatie met z’n ex. De game toont niet letterlijk wat er gebeurt, maar de tekst, schilderachtige omgevingen en weemoedige vioolmuziek hinten er wel naar. Het verhaal zit ook in de handeling. De speler heeft de mogelijkheid om de tijd terug te spoelen. Zo moet hij puzzels oplossen. De suggestie: met zo’n mogelijkheid zouden Tims relatieproblemen tot het verleden behoren.

Blow wil de metaforische betekenis van spelervaringen onderzoeken. Dat heeft geresulteerd in een spel dat goed genoeg is om een commercieel succes te worden. Braid is vooralsnog alleen verkrijgbaar op de downloaddienst Xbox Live Arcade. Je hebt dus een Xbox 360 met internetverbinding nodig.

Niels ’t Hooft

    • Niels `t Hooft