Film van de dag

Sam Rockwell (r.) als Chuck Barris en George Clooney als zijn CIA-contact Jim Byrd.

Confessions of a Dangerous Mind. De bekentenissen uit de titel van het wervelende regiedebuut van acteur George Clooney zijn die uit de ongeautoriseerde biografie van Chuck Barris, de man met het gevaarlijke brein. Barris vond in de jaren zestig spelletjes uit als The Dating Game en The Newlywed Game, tv-formats die het in bijna ongewijzigde vorm nog goed doen bij Endemol. Ook in de jaren zestig leidde dit soort entertainment al tot discussies over moreel verval. Tot zover is de biografische film feitelijk. Maar Barris zelf beweerde in die tijd ook agent te zijn bij de CIA en in de Koude Oorlog actief te zijn geweest als huurmoordenaar. De door Charlie Kaufman geschreven film laat in het midden of Barris dit verzon of niet. Het toont zijn avonturen alsof ze echt zijn gebeurd. Rutger Hauer is Barris’ opdrachtgever. (George Clooney, 2002, VS), RTL 7, 20.30-22.50u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg