Eurocommissaris: cultureel erfgoed sneller op internet

Brussel, 12 aug. De Europese Commissie wil de digitalisering van boeken, schilderijen en andere kunstwerken versnellen. Het Europees culturele erfgoed moet toegankelijk worden voor een breed publiek op internet in een digitale Europese bibliotheek. Eurocommissaris Viviane Reding (Informatiesamenleving en Media) voorziet de opening van een bibliotheek met de naam Europeana ”voor het einde van het jaar”. Dat heeft zij gisteren bekendgemaakt.

Op termijn ”moet een Tsjechische student de werken in de British Library kunnen raadplegen zonder naar Londen te gaan, terwijl een Ierse kunstliefhebber de Mona Lisa moet kunnen bewonderen zonder in de rij te hoeven staan voor het Louvre in Parijs”, zei Reding gisteren. Brussel stelt in 2009 en 2010 in totaal 120 miljoen euro beschikbaar voor ”het verbeteren van de toegankelijkheid van het Europees culturele erfgoed”. Slechts 1 procent van de archieven van Europese bibliotheken is op dit moment toegankelijk via internet, aldus de Commissie. Lidstaten zouden moeten samenwerken met het bedrijfsleven om dat percentage te verhogen. Redding benadrukte dat standaardisering en auteursrechten goed moeten worden geregeld.