Euro op laagste peil in zes maanden

De koers van de euro heeft vanmorgen in Azië zijn laagste peil in zes maanden bereikt tegenover de Amerikaanse dollar. Na de forse val van eind vorige week, toen de euro in twee dagen bijna 5 dollarcent in waarde verloor, ging de daling vanmorgen door. Vanmorgen vroeg stond de Europese munt even op 1,4808 dollar, alvorens te stabiliseren op rond de 1,49 dollar.

Voornaamste reden voor de koersdaling is de opmerking van president Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB), vorige week donderdag, dat hij zich meer zorgen maakt om de economische groei in de eurozone dan om de oplopende inflatie. Handelaren leidden daaruit af dat de ECB de rente, nu 4,25 procent, niet langer zal verhogen, of zelfs tot een verlaging zal overgaan als de economische cijfers slecht blijven. Dat maakt de euro relatief minder aantrekkelijk.

De dollar lijkt zelf ook aan kracht te winnen en is voor de achtste achtereenvolgende dag gestegen tegenover een mandje met de belangrijkste valuta’s, waaronder onder meer het Britse pond, de Japanse yen, de euro en de Zwitserse frank.

Het aansterken van de Amerikaanse munt gaat gepaard met het verder afkalven van de prijzen van veel grondstoffen, die op de financiële markten zijdelings werden gebruikt als een verzekering tegen een verdere dollardaling. De prijs van Brent-olie zakte vanmorgen naar ruim 110 dollar per vat, en goud viel terug naar 810 dollar per troy ounce (31,1 gram).