Energiebedrijf Essent schrapt 500 banen

Rotterdam. Energiebedrijf Essent gaat het komende anderhalf jaar 500 banen schrappen. Gedwongen ontslagen worden ”tot een minimum” beperkt, liet een woordvoerder van het bedrijf weten. Veruit de meeste banen die Essent gaat schrappen, verdwijnen via natuurlijk verloop en het niet meer verlengen van tijdelijke contracten. Essent telt 11.000 werknemers. Belangrijke reden voor de bezuiniging is de, door de overheid verplichte, splitsing van het concern in een commercieel productie- en leveringsbedrijf en een publiek netwerkbedrijf. Daardoor verdwijnen op het hoofdkantoor bijvoorbeeld banen die betrekking hebben op het beheer van de gaspijpleidingen en elektriciteitskabels. ”Als het netwerkbedrijf straks zelfstandig verder gaat, hoeven we dat werk niet meer te doen”, zegt de zegsman desgevraagd.