Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Onderwijs

Een Harvard aan de Amstel

Op 1 september begint een nieuwe ‘topopleiding’: de Duisenberg School of Finance.

De studie wil met privaat geld van Amsterdam een financieel centrum maken.

Even leek het erop dat de Duisenberg School of Finance haar opening in september niet zou gaan halen. De Vlaming Philippe Naert (64) bedankte in april voor de baan van decaan, omdat hij twijfelde aan de ambities van de financiële topopleiding in Amsterdam. Nog maar een maand geleden waren er niet genoeg aanmeldingen om het promotietraject en de beide masteropleidingen, risk management en finance & law, te vullen.

Maar wat Barclays een jaar geleden niet lukte, lukte het bestuur van de Duisenberg School wel. Barclays, de bank die vorig jaar een financieel ‘Harvard aan de Amstel’ wilde oprichten als de fusie met ABN Amro zou doorgaan, annuleerde de plannen toen de voorgenomen fusie van de baan raakte.

De Duisenberg School wordt deels gefinancierd met privaat geld. In de Verenigde Staten is deze manier van financiering voor opleidingen gangbaar, in Nederland komt het nog amper voor. Aegon, ING, Fortis, APG, Euronext en De Nederlandsche Bank stoppen de komende vijf jaar als startkapitaal 12,5 miljoen euro in de opleiding en de Duisenberg School zal voor „enkele miljoenen” worden gesubsidieerd door het ministerie van Economische Zaken en de gemeente Amsterdam. De school moet over vijf jaar op eigen benen kunnen staan.

De Universiteit van Amsterdam (UvA), de Vrije Universiteit (VU), de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en het Tinbergen Instituut verzorgen het onderzoeksgedeelte van het opleidingsinstituut. Ook is sprake van een eventuele samenwerking met de Universiteit van Tilburg, waarmee begin deze maand gesprekken zijn gestart.

De school heeft hoge ambities: het creëren van een academisch topklimaat voor onderzoek en onderwijs over van financiële markten en het op de kaart krijgen van Amsterdam als financieel centrum. Volgens waarnemend decaan Jaap Winter (45), advocaat bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, was het gevoel dat het bedrijfsleven geen goede mensen meer uit Nederland kan halen een van de voornaamste redenen voor het opzetten van de school. „De behoefte uit de praktijk om mensen in de buurt op topniveau op te leiden, begint steeds sterker te worden.”

Uit de academische wereld klinkt kritiek op de opleiding. Volgens Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten aan de UvA, bevindt de Duisenberg School zich op dit moment nog „in niemandsland”. „Men heeft nog geen richting gekozen en heeft zich nu maar verbonden met van alles en nog wat, met Amsterdam, Rotterdam, de Vrije Universiteit, met iedereen. De echte stap moet nog gemaakt worden.”

Het startkapitaal van 12,5 miljoen euro in de eerste vijf jaar is bovendien veel te laag, zegt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger van de Universiteit van Tilburg. „Er is minimaal 100 miljoen euro nodig. Het vermogen van Amerikaanse topuniversiteiten ligt boven de vijftien miljard dollar. Dan praat je over een heel andere wereld. En met die wereld moeten we concurreren.”

Winter ziet geen probleem in het samenwerken met verscheidene partners. „Duisenberg heeft de ambitie om de beste mensen aan te trekken, ook al zijn die formeel verbonden aan een andere instelling. In Nederland zitten op een aantal plaatsen heel goede mensen. Die komen zelden of nooit bij elkaar. Daardoor komt er geen zwaartepunt aan financiële kennis tot stand. Dat willen wij wel gaan vormen.”

Om dit voor elkaar te krijgen, is er volgens Winter meer geld nodig. Daar wordt aan gewerkt, zegt hij. „We zijn bezig met de uitbreiding van sponsoren.”

Evenals Boot en Eiffinger denken betrokkenen niet dat de deels private financiering van de school de wetenschappelijke onafhankelijkheid in gevaar brengt. Winter: „Het onderzoek en onderwijs bij Duisenberg worden ingericht door de wetenschappers, niet door de financiële industrie die Duisenberg financiert. Deze industrie bepaalt dus ook de uitkomsten daarvan niet.”

Universiteitenvereniging VSNU is zelfs nog stelliger. Een woordvoerder meldde vorig jaar bij de bekendmaking van de plannen van de Duisenberg school in NRC Handelsblad: „Als de onafhankelijkheid wordt vastgelegd, zien wij geen bezwaren. Sterker nog: privaat geld is bittere noodzaak voor universiteiten om te kunnen concurreren met buitenlandse universiteiten.”

Banken en verzekeraars moeten investeren in onderwijs, schreven hoogleraren Boot en Perotti vorig jaar in NRC. Lees het artikel via nrcnext.nl/links