Dodental na strijd blijft ongewis

Het blijft vooralsnog onduidelijk hoe groot de verliezen zijn die de strijdende partijen in Georgië en Zuid-Ossetië de afgelopen dagen hebben geleden.

Aan Georgische zijde zijn volgens de autoriteiten in de hoofdstad Tbilisi zeker 200 doden gevallen. Nog eens honderden andere mensen zouden gewond zijn geraakt door het geweld van de Russen en de separatisten in Zuid-Ossetië. Onafhankelijke waarnemers konden die berichten vandaag rond het middaguur nog niet bevestigen.

De grootste verliezen zijn mogelijk aan de kant van Zuid-Ossetië geleden. Russische en Zuid-Ossetische media melden dat zeker zestienhonderd burgers zijn gedood. Het aantal gewonden zou in de duizenden lopen. Deze berichten zijn evenmin bevestigd door onafhankelijke waarnemers.

Het aantal burgers dat ontheemd is geraakt door de het geweld bedraagt circa 100.000, zo heeft VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vandaag verklaard op basis van cijfers die zijn aangeleverd door de regeringen in Tbilisi en Moskou. Ruim 50.000 mensen zouden de Georgische stad Gori zijn ontvlucht. Ongeveer 30.000 inwoners van Zuid-Ossetië zouden de grens met Rusland zijn overgestoken, 12.000 inwoners zouden in de provincie zelf op de vlucht zijn geslagen. (Reuters, AP, AFP)