De club heeft hem nodig ondanks de extra kilo’s

Vrijdag hoopt Marc Overmars bij Go Ahead Eagles zijn rentree als profvoetballer te maken. Eerst nog hard trainen en kijken of de knie het houdt.

Er moeten nog een paar kilo’s af en zijn snelheid is met ongeveer 30 procent afgenomen vergeleken met vier jaar geleden, maar Marc Overmars is klaar voor zijn rentree in het betaald voetbal bij eerstedivisieclub Go Ahead Eagles. Hij hoopt dat hij vrijdag al zijn eerste wedstrijd kan spelen tegen Fortuna Sittard.

Met een grote glimlach op zijn gezicht stond de 35-jarige aanvaller gisteren op het trainingsveld van de Eagles. Gisteren maakte de club bekend dat Overmars per direct aan de selectie is toegevoegd. „Als het aan mij ligt speel ik vrijdag, maar ik moet even afwachten hoe de trainingen verlopen.”

Vier jaar geleden stopte de 86-voudig international, na het EK in Portugal, wegens een knieblessure. Sinds die tijd traint hij één keer in de week mee bij de Eagles, waar hij in 1991 zijn debuut maakte en sinds drie jaar ook verantwoordelijk is voor de technische zaken.

Hoewel zijn goede spel een paar weken geleden tijdens de afscheidswedstrijd van Jaap Stam voor Overmars de doorslag gaf om weer professioneel te gaan voetballen, was zijn terugkeer al langer aanstaande. „Ik heb vaak aan hem gevraagd of hij weer echt wilde meedoen”, zei trainer Andries Ulderink. „‘Doe je voetbalschoenen weer eens aan Marc’, riep ik dan, maar dat ging vaak op een lacherige manier.” Half juli, tijdens de trainingsstage van Go Ahead in het Duitse Billerbeck stapte Ulderink serieus op Overmars af. „Ik heb hem toen gevraagd om over een terugkeer na te denken. Op zijn vakantie in Italië heeft hij het er met zijn gezin over gehad.”

„Mijn vrouw deed er niet moeilijk over”, vertelt Overmars. „Natuurlijk ben ik nu minder vaak thuis, maar zij vond dat ik het moest doen. Voor mijn zoontje van vijf is het ook leuk, die heeft me nog nooit echt zien voetballen. Ik kan de club helpen en ik kan het niveau aan, dus waarom niet.”

Na de afscheidswedstrijd van Stam had hij drie dagen last van zijn knie. „Vooral met traplopen en in de auto stappen. Verder wil ik er weinig over zeggen, want ik weet zeker dat tegenstanders daar op gaan spelen. Eén tackle kan me helemaal uitschakelen.”

Overmars hoeft niet veel te spelen. „Uiteraard zullen er jongens in de groep zijn die mijn terugkeer niet op prijs stellen. Een speler erbij betekent ook dat er iemand af moet. Liefst heb ik dat ik alleen moet invallen. Als de jongens het zonder mij kunnen, is dat alleen maar beter.” Hij is nog niet in topconditie. „Er moet nog een kilo of vier af. Het leven na het voetbal bestond uit een glaasje wijn bij het eten en lekker chips snaaien.”

    • Shari Kiljan