Dansbaar Primal Scream

cd pop Primal Scream: Beautiful Future ****-

cd pop

Primal Scream: Beautiful Future

Wie had durven voorspellen dat Primal Scream nog eens zo’n fijne, gebruiksvriendelijke popplaat zou maken als Beautiful Future? Als chroniqueurs van het Schotse seks-, drugs- en rock-‘n-rollgevoel waren Bobby Gillespie en zijn maten het muzikale equivalent van Irvine Welsh’ Trainspotting, door xtc bedwelmd op Screamadelica, gek van coke en heroïne op Give Out But Don’t Give Up en meegesleurd door speedvisioenen op XTRMNTR. Onvoorspelbaar als ze zijn, slaagde Primal Scream er telkens in zichzelf opnieuw uit te vinden.

Wie titelnummer Beautiful future nietsvermoedend tot zich laat komen, zou zweren dat de groep Roxy Music anno 1973 opnieuw is opgestaan. Gillespie blijft een liefhebbende omnivoor op popgebied, die dit keer zijn liefde voor de betere seventies pop- en discomuziek laat spreken. Zombie man grijpt schaamteloos terug op Ringo Starrs Back off boogaloo en Can’t go back neigt naar de discorock van Kiss’ I was made for lovin’ you.

Na eerdere samenwerking met Kate Moss wordt ook nu weer een interessante rij vocale partners opgesteld. Juliet Roberts, Victoria Bergsman en Lovefoxx van CSS voegen een sexy dimensie toe aan pop die alleen op het eerste gehoor opgeruimd en eendimensionaal klinkt. Onder de oppervlakte broeien toch weer Gillespie’s verwijzingen naar „needles in my baby’s heart” en de morbide vuilnisbakkenmuziek van hun Necro hex blues, op een album dat zich leent om er met wapperende haren en grillige armbewegingen op te dansen.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard