dag 4

De Nederlandse hockeymannen zijn het olympisch toernooi goed begonnen. Ze wonnen gisteren met 5-0 van Zuid-Afrika. In de derde minuut stond Nederland al met 1-0 voor, dankzij een strafcorner van Taeke Taekema. Bondscoach Roelant Oltmans richtte zich na afloop al op de wedstrijd van morgen, tegen Groot-Brittannië. „Dat wordt een heel ander verhaal. Die ploeg heeft met 4-2 van Pakistan gewonnen. Dan weet je genoeg”, aldus Oltmans.

Beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Richard Schuil zijn nagenoeg zeker van een plaats in de achtste finales. Ze versloegen gisteren de Noren Jorne Kjemperud en Tarjei Skarlund. De Nederlanders kwamen met 1-0 achter, maar wisten de wedstrijd toch met 2-1 te winnen. Rebekka Kadijk en Merel Mooren verloren gisteren ook hun tweede groepswedstrijd van de Cubaanse Milagros Crespo en Imara Estevez.

De Nederlandse Tornado-zeilers Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis hebben gisteren officieel toestemming gekregen van de wedstrijdjury in Qingdao om het revolutionaire spinakerzeil, genaamd Code Zero, te gebruiken. Het nieuwe, kleinere zeil biedt de zeilers vooral een voordeel tot een windsterkte van 11 knopen (kleine windkracht 4). Ook de Amerikanen John Lovell en Charlie Ogletree gebruiken dit zeil. De eerste wedstrijden zijn vrijdag.

Voor skiffeur Sjoerd Hamburger zitten de Spelen erop. Hij eindigde gisteren in de kwartfinales als vierde, terwijl alleen de beste drie naar de halve finale mochten. Hamburger lag halverwege de race nog tweede, maar kon deze positie niet vasthouden. Zowel de mannenacht als de vrouwenacht werden gisteren naar de herkansing verwezen.

De Nederlandse kanovaarder Robert Bouten heeft zich gisteren geplaatst voor de halve finale slalom. In zijn tweede run raakte hij met zijn schouder een poortje, hetgeen hem twee strafpunten opleverde. Vandaag moet hij in die halve finale in de toptien eindigen om aan de eindstrijd (eveneens vandaag) te mogen deelnemen.

Zwemster Inge Dekker wist gisteren bij de 100 meter vlinderslag geen medaille te behalen. Ze eindigde met 58,54 als achtste en laatste. Femke Heemskerk is er niet in geslaagd de halve finales van de 200 meter wisselslag te bereiken. Met een tijd van 2.16,28 eindigde ze als 28ste in de series. Ranomi Kromowidjojo wist zich evenmin te plaatsen voor de halve finales 200 meter vrij. Met 2.00,02 werd ze 23ste in de series. De Italiaanse Federica Pellegrini verbeterde in de voorrondes het wereldrecord op de 200 meter vrij. Met 1.55,45 was ze sneller dan de oude toptijd van de Française Laure Manaudou (1.55,52).

De Australische zwemmer Eamon Sullivan heeft gisteren als startzwemmer van de estafetteploeg het wereldrecord op de 100 vrij verbeterd tot 47,24 seconden. Het record was in handen van de Fransman Alain Bernard.

Bij het zeilen lijkt het 470-koppel Marcelien de Koning/Lobke Berkhout op weg naar een medaille. Het duo won gisteren een race en staat nu op de eerste plaats. Ook het Ynglingteam van Mandy Mulder won gisteren een race en staat tweede in het klassement. Het Britse team van Sarah Ayton staat eerste, op slechts drie punten voorsprong. De mannen deden het minder goed. Sven en Kalle Coster staan na een dag twaalfde in de 470-klasse. Windsurfer Casper Bouman staat 23ste in het klassement. Finnzeiler Pieter-Jan Postma kwam gisteren in de zesde race weliswaar als tweede over de finish, maar hij doet met een zestiende plaats in het klassement vooralsnog niet mee om de medailles.

De Nederlandse waterpolosters hebben gisteren hun eerste wedstrijd met 9-11 verloren van Hongarije, de wereldkampioen van 2005.

Ruiter Tim Lips is bij het onderdeel eventing gestegen van de 41ste naar de 28ste plaats. Op het tweede onderdeel, de cross, maakte hij gisteren de tegenvallende dressuur enigszins goed. Vandaag is het laatste onderdeel, het springconcours.

De Italiaanse schermsters domineerden gisteren het florettoernooi. Maria Valentina Vezzali won goud door in de finale de Zuid-Koreaanse Hyun-hee Nam met 6-5 te verslaan. Het was voor Vezzali de derde individuele gouden medaille op rij. Het brons was eveneens voor een Italiaanse, Margherita Granbassi, die in de tweede ronde de Nederlandse Ingrid Angad-Gaur had uitgeschakeld. Granbassi verloeg haar landgenote Giovanna Trillini.

Het eerste dopinggeval van de Olympische Spelen is een feit. De Spaanse wielrenster Maria Isabel Moreno is positief bevonden op epo. Het IOC maakte de uitslag van de test gisteren bekend. Moreno werd op 31 juli al betrapt bij een dopingcontrole in het atletendorp. Ze verliet diezelfde avond al Peking. Ze was toen nog niet op de hoogte van de resultaten.