Compote van courgette

Vandaag een recept voor courgette-venkelcompote met karwijzaad. De zachtjes gestoofde groenten smaken heerlijk bij geroosterde vis die je besprenkelt met een mooie olijfolie.

Voor 3 - 4 personen:

2 courgettes

2 venkelknollen

2 teentjes knoflook

3 eetlepels olijfolie

2 theelepels karwijzaad

sap van ½ à 1 citroen

Snijd de steelaanzet en een dun kapje van het uiteinde van de courgettes weg. Snijd de groente in kleine dobbelstenen. Snijd de toppen van de venkelknollen en bewaar de groene pluimen. Snijd een dun kapje van de onderkant en snijd de knollen eveneens in kleine dobbelstenen. Kneus en pel de knoflook en snijd de teentjes fijn. Verhit de helft van de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak hierin de venkel even aan. Voeg de knoflook toe en draai het vuur laag. Leg een deksel op de pan en laat de venkel zachtjes een kwartier stoven. Verhit de andere helft van de olijfolie in een koekepan en bak hierin de courgette 4 -5 minuten op hoog vuur. Voeg het karwijzaad toe en bak het een minuut mee. Voeg de gebakken courgette bij de venkel en laat de twee groenten samen, op laag vuur nog eens 8 -10 minuten stoven. Proef en maak de compote op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en citroensap. Bestrooi voor het serveren met wat venkelpluimen.

Kijk op nrc.tv voor Janneke’s nieuwste recept.

    • Janneke Vreugdenhil