Collectie Bargiel naar Berlijn

ROTTERDAM, 12 AUG. De Staatsbibliotheek in Berlijn is in het bezit gekomen van de nalatenschap van de Duitse componist, muziektheoreticus, pedagoog en dirigent Woldemar Bargiel (1828-1897). Hij werkte van 1864 tot 1874 in Rotterdam bij de Maatschappij ter bevordering de Toonkunst. In 1870 gaf hij met zijn Toonkunstkoor de Nederlandse première van de Matthäus Passion van Bach. Bargiel was een halfbroer van Clara Schumann, de pianiste die was getrouwd met de componist Robert Schumann. Samen met Brahms gaf hij diens complete werk uit. De nalatenschap van Bargiel werd geschonken door zijn nicht Elisabeth Schmiedel en bestaat uit onder andere 1500 brieven, oorkonden, reisdagboeken, foto`s, concertprogramma`s en recensies. De bibliotheek was al in het bezit van al het gedrukte werk van Bargiel.