Chinese turnploeg houdt Japan op afstand

De Chinese turners hebben gisteren het olympisch goud veroverd in de landenwedstrijd. De ploeg kwam na zes toestellen uit op een puntentotaal van 286,125. Japan, vier jaar geleden in Athene nog olympisch kampioen, legde nu beslag op het zilver met 278,875. Het Amerikaanse team won brons (275,850).

Duitsland greep naast de medailles. Dat kwam mede door de tegenvallende prestatie van Fabian Hambüchen. De wereldkampioen op de rekstok, later deze Spelen concurrent van Epke Zonderland in de toestelfinale, kwam ten val en verspeelde kostbare punten.

Het Chinese team was met drie wereldkampioenen in de gelederen vooraf al tot favoriet bestempeld. Toch begon het luid toegejuichte team slecht. Op zijn eerste onderdeel, vloer, kreeg Chen Yibing maar 14,575 punten.

Japan en de Verenigde Staten hielden drie ronden lang gelijke tred met China. In de vierde ronde nam het gastland afstand dankzij een excellente sprongscore van Li Xiopeng: 16,775. Die voorsprong werd in de vijfde ronde alleen maar groter. Zou Kai maakte vervolgens in de zesde ronde het karwei subliem af met een score van 15,975 op rek.

Het is het tweede olympisch teamgoud voor de Chinese mannen. Ze waren in 2000 in Sydney ook de besten.

China staat met 11 gouden, drie zilveren en vier bronzen medailles (meetmoment één uur vanmiddag) aan kop in het olympisch klassement. Hoewel het gastland drie medailles minder heeft gewonnen dan de Verenigde Staten, scoort China op het hoogste eremetaal beter.

Amerika won tot nu toe zeven gouden medailles, zes zilveren en acht bronzen. Zuid-Korea eist met elf medailles de derde plaats op: vijf gouden, vijf zilveren en één bronzen.

Vier jaar geleden eindigde China met 62 medailles in Athene als derde, na Rusland (92) en de Verenigde Staten (102). De verwachting is dat het gastland de Amerikanen dit jaar zal overtreffen.

Het Chinese schoonspringkoppel Wang Xin en Chen Ruolin heeft vandaag de gouden medaille gewonnen bij het onderdeel 10 meter. In Peking bleven de twee de Australische Melissa Wu en Briony Cole voor. Het brons was voor Paola Espinosa en Tatiana Ortiz uit Mexico. (ANP)