Bronzen medaille voor judoka Willeboordse

De Nederlandse judoka Elisabeth Willeboordse heeft vandaag bij de Olympische Spelen de bronzen medaille gewonnen in de gewichtsklasse tot 63 kilo. De 29-jarige Zeeuwse versloeg in de herkansingsfinale vanmiddag de Cubaanse Driulis Gonzalez, de olympisch kampioene van de Spelen in 1996 in Atlanta.

Het was de vierde Nederlandse medaille op de Spelen. De judoka’s Ruben Houkes (tot 60 kilo) en Deborah Gravenstijn (tot 57 kilo) wonnen eerder respectievelijk brons en zilver, de zwemsters van de Nederlandse vrouwenestafetteploeg behaalden de olympische titel op de 4x100 vrij.

Willeboordse verloor in de halve finale van de Noord-Koreaanse Won Ok-Im en werd winnaar van het herkansingstoernooi. Willeboordse won afgelopen seizoen drie wereldbekerwedstrijden en was Europees kampioene in 2005.

De Nederlandse judoka Guillaume Elmont greep vanmiddag naast de medailles. In de herkansing in de gewichtsklasse tot 81 kilo verloor hij met een half punt van de Braziliaan Tiago Camilo. Elmont moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps heeft vanochtend zijn derde achtereenvolgende gouden medaille gewonnen in Peking. In een wereldrecordtijd, 1.42,96 minuut, bijna een seconde sneller dan zijn eigen oude record, won hij de olympische titel op de 200 meter vrije slag. Phelps bracht daarmee zijn totaal aantal olympische gouden medailles, inclusief die van Athene, op negen. Hij evenaart daarmee het record van de Finse hardloper Paavo Nurmi, de Russische turnster Larisa Latinina, de Amerikaanse atleet Carl Lewis en de Amerikaanse zwemmer Mark Spitz. Morgenochtend kan hij het absolute goudenmedaillerecord in handen krijgen als hij de 200 meter vlinderslag wint.

Pieter van den Hoogenband plaatste zich vanmiddag in de series van de 100 meter vrij voor de halve finales van morgen. De Nederlander zwom de op vier na snelste tijd. Op het koningsnummer zwom de Australische wereldrecordhouder Eamon Sullivan de snelste tijd met 47,80 seconde. Phelps laat de 100 meter vrij morgen schieten.

De Amerikaan Aaron Peirsol prolongeerde met een wereldrecord zijn olympische titel op de 100 meter rugslag in 52,54 seconden.

De Chinese autoriteiten hebben vandaag de veiligheidsmaatregelen in het olympisch dorp en bij het perscentrum in Peking verscherpt. Bij het olympisch dorp zijn zwaarbewapende commando’s geposteerd.

Commentaar: pagina 7

Olympische Spelen: pagina’s 8, 9