Bomaanslag op bus luchtmacht in Pakistan

In de Pakistaanse stad Peshawar zijn vanmorgen zeker veertien doden gevallen door een bomaanslag op een bus van de luchtmacht. De meeste doden zijn personeelsleden van de luchtmacht, maar er zijn ook burgerslachtoffers gevallen, onder wie een vijfjarig kind. Dat heeft de politie gemeld.

De bom van dertig tot veertig kilo explosieven ontplofte toen de bus over een brug reed, op weg naar een basis in Badaber. Er lijkt geen sprake van een zelfmoordaanslag. De politie verdenkt militanten die in de nabijgelegen tribale grensregio met Afghanistan opereren en banden onderhouden met Al-Qaeda. Zij hadden gedreigd met aanslagen na de recente hervatting van militaire operaties tegen moslimextremisten in de tribale gebieden.

Het leger viel in het weekeinde vermeende schuilplaatsen van extremisten aan in het tribale gebied Bajaur. Duizenden inwoners zouden dat gebied zijn ontvlucht. Ook probeert het leger strijders van de Pakistaanse Talibaan te verdrijven uit de Swat-vallei – evenals Peshawar in de Northwest-Frontier Province gelegen – waar een twee maanden geleden gesloten vredesverdrag met een fundamentalistische mullah wankelt.

Bij de gevechten in Bajaur is volgens anonieme militaire bronnen een hoge commandant van Al-Qaeda gedood. De Egyptenaar Abu Saeed al-Masri zou als Mustafa Abu al-Yazid de operaties van Al-Qaeda in Afghanistan geleid hebben. Hij zou momenteel de financiën van het terreurnetwerk beheren en na de uitschakeling van andere kopstukken de derde plaats in Al-Qaeda innemen, na Osama bin Laden en Ayman al-Zawahiri. De berichten zijn onbevestigd.

Na het aantreden van een democratisch gekozen regering dit voorjaar kwam het geweld in Pakistan grotendeels tot stilstand, maar dat is de afgelopen weken opgelaaid door het mislukken van onderhandelingen tussen de regering en de stammen die onderdak verlenen aan extremisten.

In Islamabad is gisteren het parlement bijeengekomen om een afzettingsprocedure tegen president Musharraf te beginnen. In twee van de vier provincies zijn resoluties aangenomen waarin Musharraf beschuldigd wordt van wanbestuur. Gedoeld wordt op het uitroepen van de noodtoestand vorig jaar november en het ontslag van kritische rechters. Volgens velen deed Musharraf dat uitsluitend om de macht te kunnen behouden. In Punjab, de grootste en machtigste provincie, stemden 321 parlementariërs voor en 25 tegen de resolutie. 35 voorstanders waren afkomstig van de aan Musharraf gelieerde PML-Q. In de Northwest-Frontier Province waren vandaag 107 stemmen voor en vier stemmen tegen de resolutie waarin Musharrafs aftreden geëist wordt. (AP, Reuters)