Bobotie

Voor 6 tot 8 personen:

1 kilo rundergehakt100 gram gele rozijnen100 gram gedroogde abrikozen2 uien2 eetlepels olie2 eetlepels kerriepoeder of masala2 eieren6-8 eetlepels paneermeelzout, peperfacultatief: 25 gram gepelde amandelen

Net als gisteren een maaltijd voor aankomende studenten, maar ook voor de gemakzoeker thuis. Als je zelf gaat koken, word je makkelijk in de verleiding, maar ook in verwarring, gebracht door alle zakjes en pakjes en mixen in de supermarkt die beloven dat je met hun spul in een handomdraai een wereldgerecht op tafel zet. De ‘wereldpakken’ op de schappen bevatten vaak rijst, kruiden en sausmix. Ze zijn duur en over de smaak valt te twisten. Je moet er altijd vlees of kip en verse groenten bij kopen. Als je toch extra moet inslaan, waarom dan niet aardappels en rijst kopen in plaats van ze uit een voorbewerkt pak te halen? Kruidenpasta’s voor Thaise of Indiase curry zijn wél handig; dan hoef je niet naar de toko of alles fijnwrijven in een vijzel.

Lekker stoer en toch makkelijk is dit recept voor bobotie, een Afrikaanse gehaktschotel. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de rozijnen en laat ze 10 minuten wellen in warm water. Doe dit ook met de abrikozen als die erg droog zijn (maar niet als ze al geweld zijn: staat op het pak). Pel en snipper de sjalotten.

Verhit olie in een koekenpan en fruit hierin de snippers op laag vuur 3 tot 5 minuten lang. Doe er kerriepoeder of masala (een kerriemengsel) bij. Laten afkoelen. Snijd de abrikozen in stukjes. Doe het gehakt in een kom. Kneed er goed de eieren, het paneermeel en wat zout en peper door. Meng er dan de uisnippers, rozijnen en stukjes abrikoos door. Doe het in een ingevette, platte ovenschaal. Versier het desgewenst met amandelen. Bak de bobotie op een rooster in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten bruin en gaar.

Geef er een salade bij en gebakken krieltjes of rijst. Krieltjes wassen, doorsnijden, inwrijven met olie en fijngesneden rozemarijn en in een ovenschaal bij de bobotie gaar laten worden in de oven.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: snelle varkenshaas

    • Annelène van Eijndhoven