Afrekening in Amsterdam

De laatste tijd waren er amper meer liquidaties in Amsterdam. Gisteren gebeurde het wel weer. Een uit Suriname afkomstige man werd gedood.

De auto van de daders werd later brandend teruggevonden in de wijk Watergraafsmeer. Foto WFA WFA36:MAN DOODGESCHOTEN:AMSTERDAM;11AUG2008- In Amsterdam Buitenveldert is in de ochtend een man van 34 doodgeschoten. De politie zegt dat het gaat om een afrekening in het criminele circuit. Het slachtoffer was een bekende van de politie. Het incident speelde zich af op straat, voor een praktijk voor fysiotherapie. Volgens getuigen is er verschillende keren op de man geschoten. De daders ontkwamen in een auto, die later uitgebrand teruggevonden werd in de wijk Watergraafsmeer. WFA/wc/str. Oscar Bouwer WFA
De auto van de daders werd later brandend teruggevonden in de wijk Watergraafsmeer. Foto WFA WFA36:MAN DOODGESCHOTEN:AMSTERDAM;11AUG2008- In Amsterdam Buitenveldert is in de ochtend een man van 34 doodgeschoten. De politie zegt dat het gaat om een afrekening in het criminele circuit. Het slachtoffer was een bekende van de politie. Het incident speelde zich af op straat, voor een praktijk voor fysiotherapie. Volgens getuigen is er verschillende keren op de man geschoten. De daders ontkwamen in een auto, die later uitgebrand teruggevonden werd in de wijk Watergraafsmeer. WFA/wc/str. Oscar Bouwer WFA WFA

Procureur-generaal Harm Brouwer vertelde vorige week nog dat het Openbaar Ministerie de afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld met succes heeft bestreden. „Het is geen toeval dat er amper meer liquidaties zijn”, zei Brouwer tegen het persbureau GPD.

De betrekkelijke rust werd gisterochtend echter doorbroken door de liquidatie van een 34-jarige man in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Het slachtoffer is volgens de politie de uit Suriname afkomstige August A., een bekende in het criminele milieu. A. stond al enkele jaren op een dodenlijst, blijkt uit informatie die naar boven is gekomen in het al langer lopende onderzoek naar de liquidatiegolf in Amsterdam.

A. werd gisterochtend doodgeschoten door twee mannen, die acht tot negen schoten afvuurden. Daarbij werd ook een auto van een voorbijgangster geraakt. De twee schutters ontkwamen in een auto, die even later brandend werd teruggevonden in de wijk Watergraafsmeer. De politie hield gisteren al snel rekening met een criminele afrekening.

A. zou in 2004 op de korrel zijn genomen door Jesse R. en Giuseppe ‘Peter’ la S.. Laatstgenoemde is kroongetuige in het grootscheepse liquidatieonderzoek-Passage dat justitie en politie al geruime tijd verrichten. La S. heeft een reeks verklaringen afgelegd over afrekeningen in het criminele circuit, zowel binnen als buiten Amsterdam.

De moord op A. ging volgens La S. niet door omdat het beoogde slachtoffer naar Suriname vertrok. Kort daarvoor hadden La S. en Jesse R. niet durven schieten omdat zij niet zeker wisten of zij de juiste man voor zich hadden, aldus de verklaring van kroongetuige La S..

Volgens La S. zouden hij en Jesse R. August A. in opdracht van Ali A. hebben moeten liquideren. A. zit al geruime tijd vast op verdenking van betrokkenheid bij meerdere onderwereldmoorden dan wel plannen daartoe. Onlangs hief de rechtbank zijn voorarrest voor wat betreft de zaak-A. op, omdat de verdenking niet hard genoeg is. A. ontkent iedere betrokkenheid.

De plek waar A. werd doodgeschoten ligt enkele honderden meters van de plaats waar in 2000 Sem Klepper werd vermoord. Die aanslag was de aanzet van een grote liquidatiegolf in Amsterdam. De laatste jaren leek een zekere stilte te zijn ingetreden. De laatste liquidatie vond plaats in februari vorig jaar, toen voormalig voorzitter van voetbalclub Türkiyemspor Nedim Imaç in Amsterdam-Osdorp werd doodgeschoten.