5 procent van de Nederlanders

Foto Ad Nuis Serie De Nederlanders/ Amsterdfam Westerpark Fotograaf Ad Nuis Nuis, Ad

Shahid (links) en zijn jeugdvriend Davy zijn aan het barbecuen in het Westerpark in Amsterdam. Ze kennen elkaar van de Jordaan, de Amsterdamse buurt waar zij allebei opgroeiden. Davy woont er nog steeds, Shahid woont met zijn Hindoestaanse vrouw en zoontje van twee maanden, Rishano, aan het Westerpark. Shahid is van Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Hij is moslim. Daarom ligt er ook geen varkensvlees op de barbecue. Op de foto staat Shahids fiets naast hem geparkeerd. Het rijwiel is beveiligd tegen diefstal. Voor veel fietsen is Amsterdam geen veilige plek. 12,4 procent van de Amsterdamse fietsbezitters zegt in 2008 slachtoffer te zijn geweest van fietsdiefstal. Voor heel Nederland ligt het cijfer lager: van 5 procent van alle fietsbezitters is de tweewieler eens ontvreemd. Daar wordt niet altijd aangifte van gedaan. Daarom heeft de politie andere cijfers over fietsdiefstal dan het CBS. In Zeeland en Drenthe is het percentage fietseigenaren die van hun rijwiel zijn bestolen het laagst: 2,8 procent.

In deze rubriek brengt fotograaf Ad Nuis dagelijks de Nederlander in beeld. Zijn foto is weer aanleiding om een statistisch gegeven over ‘de Nederlander’ te belichten.