200 miljoen voor baas hedgefonds

Dat de malaise op de internationale financiële markten niet voor iedereen ellendig is, bewijst Adam Levinson. De 38-jarige hedgefondsmanager van de Amerikaanse beursgenoteerde investeringsmaatschappij Fortress heeft een beloning gekregen van 31 miljoen aandelen. Tegen de huidige beurskoers zijn die ruim 300 miljoen dollar (200 miljoen euro) waard.

Daarmee is Levinson op slag de best betaalde werknemer van Wall Street. Het aandelenbelang, goed voor 7 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van Fortress, is in april toegekend, zo ontdekte zakenkrant The Wall Street Journal gisteren in een melding bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

De beloning dankt Levinson niet aan zijn recente prestaties. Het onderdeel van Fortress dat hij leidt, het wereldwijde Macro Hedgefund, verloor dit jaar 2 procent van zijn waarde.

Toch is de directie van Fortress als de dood dat Levinson door een concurrent wordt weggekocht of voor zichzelf begint. Hij staat bekend als een financieel genie en een keiharde werker.

Het Macro-fonds, dat onder meer in Amerikaanse aandelen handelt en in obligaties uit Kazachstan, leverde voorheen een rendement op van 15 procent per jaar.

Het riante aandelenbelang moet Levinson aan het bedrijf binden. De aandelen worden pas de komende jaren aan hem verstrekt en wel zolang hij in dienst is. Als de koers van Fortress, dat begin vorig jaar als eerste internationale hedgefonds naar de beurs ging, zijn oude niveau haalt (34 dollar in april vorig jaar) is het pakket van Levinson ruim 1 miljard dollar waard.

In ruil voor het aandelenbelang heeft Levinson wel afstand gedaan van zijn winstdelingsregeling op het fonds dat hij beheert.