1 Tekenen

Niet blijvend, maar wel mooi: kunst op vieze auto’s. Extra snel vies wordt-ie met amandelolie. www.dirtycarart.com

Kunst op vieze auto’s

www.dirtycarart.com

Wie heeft er nooit met een natte vinger ‘vies’ op een stoffige auto geschreven? Iets origineler is: ‘Ook in wit verkrijgbaar’ op een smerige witte auto.

Scott Wade is dit niveau ruim ontstegen en hij mag zich met recht dirty car artist noemen. Hij maakt prachtige tekeningen op de ramen van vieze auto’s, meestal op zijn eigen Mini Cooper.

Het zijn allemaal kunstwerken die een fikse regenbui niet overleven. Wade vergelijkt zijn werk met het maken van zandkastelen en figuren snijden in pompoenen – dat is ook niet permanent, maar toch heel leuk om te doen. Vindt hij het dan niet jammer als een regenbui zijn kunstwerk wegspoelt? „Nee, want dat betekent dat ik snel weer een nieuwe tekening kan maken.”

Na elke regenbui smeert hij zijn autoruiten in met amandelolie, zodat ze snel weer bedekt zijn met stof en zand. Zijn huis in Texas wordt omringd door zandwegen en na anderhalve week stof sparen, is zijn achterruit weer getransformeerd in een leeg doek. Om te tekenen gebruikt hij gewone verfkwasten en zijn vingers.

„Dust art is voor iedereen”, zegt Scott Wade. Bij een foto van een paar pootafdrukken staat: „Zelfs een kat kan het, dus waar wacht je nog op?” (DV)