Zware gevechten in grensregio Pakistan

De Pakistaanse krijgsmacht heeft naar eigen zeggen gisteren zeker honderd militanten gedood bij een offensief in het tribale gebied Bajaur. Ooggetuigen bevestigen de berichten. Ook negen paramilitairen van het Frontier Corps zouden zijn omgekomen.

Volgens een lokale politiechef heeft het leger met gevechtsvliegtuigen, helikopters en artilleriebeschietingen zeker veertig huizen in verschillende dorpen vernietigd. Het Frontier Corps probeerde zo de militair strategische post Loi Sam te heroveren, die sinds de winter in handen van de Pakistaanse Talibaan was. Vanuit Loi Sam kan de pas worden bereikt die naar de Afghaanse provincie Kunar leidt. Daar, en in andere Oost-Afghaanse provincies, is de strijd tussen Amerikaanse ISAF-troepen en de Talibaan de afgelopen maanden verhevigd. De gevechten in Bajaur begonnen woensdag met een aanval van militanten op een legerpost, waarbij 25 strijders en twee militairen omkwamen.

Militanten hebben vandaag twee mannen onthoofd die zij verdachten van spionage voor de Verenigde Staten. Hun lichamen werden twintig kilometer ten noorden van Khar, de belangrijkste stad in Bajaur, gevonden. In Khar patrouilleerden vandaag Talibaan met raketwerpers en zware machinegeweren. In Peshawar, hoofdstad van de Northwest-Frontier Province, kwam vandaag een man om toen een bom ontplofte bij een privékliniek.

Vanmiddag komt het Pakistaanse parlement bijeen om een afzettingsprocedure tegen president Musharraf te beginnen. Ook zullen de provinciale regeringen resoluties indienen tegen de president. (AP, Reuters)