‘Wagnertheater hervormen’

De Bayreuther Festspiele moeten behoedzaam worden hervormd en opnieuw de internationale standaard worden voor de uitvoering van de opera’s van Richard Wagner. Dat schrijven twee achterkleindochters van de componist aan het stichtingsbestuur van de Festspiele. Op 1 september wil het bestuur een besluit nemen over de opvolging van Wolfgang Wagner. De huidige artistiek leider en de vader van de halfzussen Eva Wagner-Pasquier en Katharina Wagner treedt af op 31 augustus, een dag na zijn 89ste verjaardag.

Het negen velletjes tellende plan is de officiële sollicitatie van de halfzussen naar de leiding van de Festspiele. De Wagnerzusters bepleiten ook versterking van de internationale positie van het altijd jaren tevoren uitverkochte Bayreuth. De voorstellingen moeten via televisie, internet en videoverbindingen met bioscopen een veel groter publiek in de wereld bereiken.

Eva Wagner-Pasquier (1945) en Katharina Wagner (1978) willen de leiding van de Bayreuther Festspiele van hun vader overnemen op basis van gelijkwaardigheid. Wel kiezen ze voor verschillende verantwoordelijkheden. Eva zal zich bezighouden met casting en contracten. Katharina wordt het ‘jonge gezicht’ van Bayreuth en gaat de pr, de marketing en de productieleiding doen.

De Duitse dirigent Christian Thielemann, nu al aan Bayreuth verbonden, wordt muzikaal adviseur. Internationale topdirigenten moeten optreden in Bayreuth, maar ook dirigenten uit de historische en ‘authentieke’ uitvoeringspraktijk met een nieuwe blik op de partituren van Wagner.

Meer in ‘ Opvolger gezocht’ op www.nrc.nl/kunst