Voor het vaderland

Even dreigde Georgië het olympisch dorp te verlaten.

Maar sporters hebben geen problemen met de Russen.

Judoka Nestor Khergiani had na zijn olympische uitschakeling weinig trek over de oorlogssituatie in Georgië te praten. Turnster Luba Golovina wilde niet meer kwijt dan dat ze het moeilijk vindt nu in Peking te blijven met haar vader en coach Vladimir Golovin, maar zonder haar moeder die in haar geboorteland is. Maar schutster Nino Saloekvadze vestigde uit eigen beweging de aandacht op het conflict tussen Georgië en Rusland over de regio Zuid-Ossetië.

Saloekvadze won gisteren brons bij het onderdeel luchtpistool (10 meter). Nadat de Georgische in de finale haar laatste kogel had gelost, veegde ze de tranen uit haar ogen weg. Een omhelzing met de Russische winnares van de zilveren medaille Natalia Paderina volgde. Na de ceremonie poseerde het tweetal gezamenlijk voor de fotografen. Twee vriendinnen die nog samen de nationale ploegen dienden van de toenmalige Sovjetunie zijn niet te scheiden, zo luidde de boodschap.

„De eerste schietmedaille is een kleine overwinning voor Georgië, zeker in deze tijden”, zei Saloekvadze. „Ik was vandaag erg zenuwachtig omdat mijn landgenoten het moeilijk hebben. We weten niet wat er thuis gebeurt. Toch was ik blij toen bleek dat we ons niet terugtrokken van de Olympische Spelen. Als de wereld zou leren van wat Natalia en ik vandaag hebben gedaan, dan waren er nooit oorlogen. We zouden niet zo diep moeten zinken dat we oorlogen tegen elkaar beginnen. Het is de 21ste eeuw.”

De Georgische equipe had zich zaterdag bereid verklaard het olympische dorp te verlaten. Pas om 2.00 uur kregen de 35 sporters, onder wie twee uit Zuid-Ossetië, instructies van president Michail Saakasjvili in China te blijven „voor de winst van het land”. Dat gebeurde bij monde van diens Nederlandse echtgenote Sandra Roelofs, die dit weekeinde in Peking was. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bevestigde gisteren ook dat de volledige Russische ploeg aan de Zomerspelen blijft deelnemen.

Bij het schieten met het luchtpistool, dat werd gewonnen door de Chinese Guo Wenjun, bleek dat Rusland door de tweeduizend toeschouwers als agressor wordt gezien. Waar Saloekvadze bij haar entree voor de finale applaus kreeg, bleef het pijnlijk stil bij de opkomst van Paderina. De Russische gaf haar concurrente na afloop in het zicht van de camera’s een zoen. „Omhelzen en zoenen doe ik met vrienden over de hele wereld”, zei Saloekvadze. „Natalia en ik zijn echte vriendinnen die geen onenigheid hebben over politieke zaken. De politici zouden het moeten oplossen, anders moeten anderen zich ermee bemoeien. Maar sporters en andere mensen hebben daar niets mee te maken.”

Het Amerikaanse IOC-lid Jim Easton sprak zijn verontrusting uit over het conflict en vroeg de twee landen de situatie te beëindigen voor de duur van de Spelen. Maar op het moment dat in het Vogelnest een projectie van een vredesduif was te zien bij de openingsceremonie, passeerden Russische tanks de Georgische grens. De televisiecamera’s vingen een ernstig kijkende Russische premier Vladimir Poetin, toen de Georgische equipe zijn entree maakte in het olympisch stadion.

Woordvoerder Giorgi Tsjanisjvili van de Georgische equipe benadrukte gisteren tegenover persbureau AP dat de sporters geen problemen hebben met hun Russische buren in het olympisch dorp. „Ze zijn alleen allemaal erg nerveus. De sporters moeten zich concentreren op de wedstrijden en dat is moeilijk. Gelukkig zijn we samen.”

    • Michiel Dekker