Voetballers houden zicht op kwartfinale na late treffer Sibon

Dankzij een late treffer van Gerald Sibon blijft Nederland in de race voor een plaats in de kwartfinales van het olympisch voetbaltoernooi. In de blessuretijd bracht de invaller van Heerenveen zijn ploeg gisteren in Tianjin op gelijke hoogte met de Verenigde Staten: 2-2.

Nederland speelde eerder met 0-0 gelijk tegen Nigeria en staat na twee duels derde in groep B, met twee punten. De VS en Nigeria, gisteren met 2-1 te sterk voor Japan, hebben beide vier punten. De nummers één en twee plaatsen zich voor de kwartfinales. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan moet overmorgen – aanvang 11.00 uur Nederlandse tijd – met minimaal twee doelpunten verschil winnen van Japan om zich bij de laatste acht te scharen.

In groep A heeft Argentinië zich dankzij een 1-0 zege op Australië al geplaatst voor de kwartfinales. Ivoorkust, dat met 4-2 van Servië won, staat tweede in de poule. Ook Brazilië (groep C) is zeker van de volgende ronde. De ploeg had weinig moeite met Nieuw-Zeeland: 5-0. België won met 2-0 van gastland China en is nu tweede in die groep. In groep D plaatste Italië zich door de overwinning op Zuid-Korea: 3-0.

Voor Nederland waren de weersomstandigheden in het Olympic Centre Stadium gisteren aangenamer dan donderdag tegen Nigeria. De temperatuur en de luchtvochtigheid lagen ditmaal beduidend lager. Een flinke regenbui zorgde voor afkoeling.

Roy Makaay, nog niet hersteld van zijn voetblessure, Calvin Jong-A-Pin (gepasseerd) en Evander Sno (geschorst) ontbraken gisteren in de basis. Nederland begon veelbelovend aan het duel en kwam na een kwartier op voorsprong door een treffer van Ryan Babel. Daarna verloor de ploeg het initiatief. Doelman Kenneth Vermeer moest meerdere keren redding brengen. Sacha Kljestan en invaller Jozy Altidore scoorden desondanks voor de Amerikanen, waarna Sibon in de blessuretijd alsnog doel trof. Hij schoot hard en laag raak met een vrije trap.