Vier-zonder in finale, achten naar herkansing

Skiffeur Sjoerd Hamburger is vandaag uitgeschakeld in de kwartfinales van het olympisch roeitoernooi. Hij werd vierde, terwijl alleen de beste drie naar de halve finale mochten. Vandaag werden de twee achten, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, verwezen naar de herkansingen. De mannen eindigden in hun voorwedstrijd als derde, achter Canada en Polen. Alleen de nummer één plaatste zich rechtstreeks voor de finale van zondag. De vrouwenacht eindigde als tweede achter Roemenië. De voorwedstrijden van de achten stonden eigenlijk al voor zondag op het programma, maar werden wegens naderend onweer verplaatst naar vandaag. De herkansingen zijn morgen.

De twee Nederlandse vlaggenschepen zijn het olympisch roeitoernooi wel goed begonnen. Zowel de ‘Holland Vier’ bij de mannen als de lichte dubbeltwee bij de vrouwen (met Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen) bleek de sterkste in de serie en schaarde zich daarmee bij de titelkandidaten.

Vooral het optreden van Van der Kolk en Van Eupen was indrukwekkend. Het ervaren koppel bracht de regerend wereldkampioenen – de Australische vrouwen Amber Halliday en Marguerite Houston – een gevoelige nederlaag toe en bleef slechts 0,87 seconde verwijderd van het wereldrecord van hun Chinese rivalen Xu Dongxiang en Yu Hua. „De marge was zo riant dat je je bijna gaat afvragen of het wel klopt”, sprak Van Eupen, beduusd van haar eigen prestatie.

De winnaars van het olympisch brons in 2004 gingen hard van start, waarna ze met veel gemak de race controleerden. Indien het koppel meer tegenstand had gekregen, was het wereldrecord zeker gesneuveld. „We roeiden zó lekker en gemakkelijk”, keek Van der Kolk terug. Ze kreeg bijval van haar teamgenote: „We winnen onze serie en hebben het gevoel dat we met onze tegenstanders spelen. Beter kan niet.”

Een dag eerder ging de Holland Vier haperend van start. De boot van Geert Cirkel, Matthijs Vellenga, Jan-Willem Gabriëls en Gijs Vermeulen ‘hing in de ballen’ (die tussen de banen liggen), waardoor slagroeier Vermeulen flink moest bijsturen. Maar de vier nam halverwege de race de koppositie over en stond die niet meer af.