Vier militairen in Uruzgan raken gewond

Vier Nederlandse militairen zijn zaterdag tijdens een patrouille gewond geraakt in de Afghaanse provincie Uruzgan. Eén van hen is zwaargewond. De gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis op Kamp Holland in Tarin Kowt.

Het voertuig van de militairen zou rond tien uur plaatselijke tijd in de omgeving van de basis Qudus in de Baluchivallei over een bom zijn gereden.

De toestand van de militairen is „goed, naar omstandigheden”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie vanochtend. Volgens het ministerie wordt de zwaargewonde militair, wiens toestand „stabiel maar kritiek” is, de komende week overgebracht naar Nederland. Wanneer dat precies gebeurt is afhankelijk van zijn gezondheidstoestand en de beschikbaarheid van transport vanuit Tarin Kowt. Mogelijk wordt ook een tweede gewonde militair komende week overgevlogen naar Nederland.

Bij een reeks aanvallen en een luchtaanval van de coalitietroepen zijn gisteren in Uruzgan acht burgers en 25 Talibaanstrijders gedood. Dat heeft de NAVO-stabilisatiemacht ISAF vandaag in een verklaring gezegd. Talibaanstrijders belaagden de troepen van de coalitie en de Afghaanse militairen langs een weg in Uruzgan, waarna een vuurgevecht volgde.

Tijdens dat gevecht verplaatsten de Talibaan zich naar een erf en namen in gebouwen elf burgers in gijzeling. „De coalitietroepen vroegen luchtsteun om eigen militairen bij te staan die zich hadden verschanst tussen de huizen. Zij hadden op dat moment geen weet van de aanwezigheid van burgers in de gebouwen”, aldus de verklaring van de coalitie. Als gevolg van het vuurgevecht en de luchtaanval sneuvelden acht burgers.

Bij deze operatie waren volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie geen Nederlandse militairen of gevechtsvliegtuigen betrokken. Volgens een Amerikaanse ISAF-woordvoerder hebben drie burgers die in gijzeling waren genomen de luchtaanval overleefd, onder wie een baby.

Commando’s van de Australische strijdkrachten hebben vorige week een belangrijke leider van de Talibaan in Uruzgan opgepakt. Dat heeft het Australische ministerie van Defensie gisteren bekendgemaakt. Het gaat om Mullah Bari Ghul, die bekendstaat als de ‘schaduw-gouverneur’ van de Talibaan in Uruzgan. Mullah Bari Ghul zou een aantal aanvallen in de provincie hebben gecoördineerd. (AP, Reuters, ANP)

Meer over de missie op nrc.nl/uruzgan