Uruzgan: 4 militairen gewond, kopstuk Talibaan opgepakt

KABUL/DEN HAAG. Vier Nederlandse militairen zijn zaterdag gewond geraakt in de Afghaanse provincie Uruzgan. Dat gebeurde tijdens een patrouille in de omgeving van de basis Qudus in de Baluchivallei. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. Eén militair zou zwaargewond zijn. Het voertuig van de militairen zou over explosieven zijn gereden. De militairen zijn overgebracht naar het ziekenhuis op Kamp Holland in Tarin Kowt. Gisteren maakte het ministerie van Defensie tevens bekend dat Australische commando`s vorige week een belangrijke commandant van de Talibaan in Uruzgan hebben opgepakt. Deze Mullah Bari Ghul wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor een zelfmoordaanslag op een bazaar in de stad Deh Rawood op 13 juli. Daarbij vielen toen 21 doden en twaalf gewonden. Ook zou hij het brein zijn achter het plaatsen van bermbommen in Uruzgan. Door deze explosieven zijn vijf Nederlandse militairen in Uruzgan gesneuveld. Ghul werd na zijn aanhouding overgebracht naar een cel op de Nederlandse basis in Tarin Kowt. Inmiddels is hij overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.