Turner Zonderland naar finale, Harmes reserve

Turner Epke Zonderland heeft zaterdag de toestelfinale bereikt op rek. Met zijn score van 15,750 beëindigde hij het kwalificatietoernooi als vierde. Dat was ruim voldoende voor een finaleplaats waarin de beste acht op dinsdag 19 augustus strijden om de medailles in Peking.

Turnster Suzanne Harmes heeft zich gisteren in Peking net niet gekwalificeerd voor de meerkampfinale. Ze sloot de kwalificaties af als 32ste. De beste 24 turnsters plaatsten zich voor de finale. Op de geschoonde lijst – er mogen slechts twee turnsters per land in de eindstrijd uitkomen – bezette Harmes de ondankbare 25ste plaats. Ze is nu eerste reserve.

Nashwan Al-Harazi, de Jemenitische turner die de voorkeur kreeg boven Yuri van Gelder, is na de eerste olympische dag al klaar. De 21-jarige scoorde, zoals verwacht, veel te laag op vloer, sprong en paard om door te gaan naar de finales.

De Nederlandse beachvolleyballers Emiel Boersma en Bram Ronnes hebben gisteren hun eerste groepswedstrijd op de Spelen verloren. In Peking ging het duo onder barre weersomstandigheden onderuit tegen de Amerikanen Jacob Gibbs en Sean Rosenthal: 0-2 (16-21 en 15-21). De regen viel met bakken uit de lucht, het waaide hard en het onweer was luid en duidelijk. „Maar daar hadden zij ook last van”, zei Ronnes. „Het punt was dat wij niet in ons spel kwamen. Zij wel.” Richard Schuil en Reinder Nummerdor waren hun eerste wedstrijd wel succesvol. Zaterdag versloeg het duo de Zwitsers Martin Laciga en Jan Schnider met 21-14 en 21-15. Schuil en Nummerdor spelen vandaag hun tweede duel tegen de Noren Jorne Kjemperud en Tarjei Skarlund.

Rebekka Kadijk en Merel Mooren gingen in hun eerste olympische beachvolleybalpartij eervol onderuit tegen het Amerikaanse koppel Nicole Branagh/Elaine Youngs. In twee enerverende sets was het gebeurd: 19-21 en 25-27 .

Eventingruiter Tim Lips heeft gisteren geen opzienbarende dressuurproef laten zien. De jonge Nederlander kreeg van de jury in Hongkong voor zijn verrichting met Oncarlos 52,60 strafpunten. Daarmee bezet hij een plaats in de middenmoot (41ste). Vandaag staat de cross op het programma.

De Ynglingzeilsters Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen nemen na de eerste twee wedstrijddagen op de Gele Zee de derde plaats in. Zeiler Pieter-Jan Postma daarentegen bezet na de eerste vier races de teleurstellende twintigste positie in de Finnklasse.

Het duo Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen heeft zich geplaatst voor de halve finales. De roeisters wonnen met overmacht hun serie en maakten op het water van Shunyi indruk door de Australische vrouwen Amber Halliday en Marguerite Houston – de regerend wereldkampioenen – ruim twee seconden voor te blijven. Ook de Holland Vier heeft zich verzekerd van een plaats in de halve finales. Het kwartet werd eerste in de serie. Skiffeur Sjoerd Hamburger plaatste zich voor de kwartfinales. De vier-zonder-stuurman lichtgewicht is tijdens de tweede dag van het roeitoernooi verwezen naar de herkansingen, die morgen op het programma staan.

De internationale roeibond heeft de series van de vrouwenacht en de mannenacht, gepland voor gisteren, uitgesteld naar vandaag. Reden was het slechte weer. Ook het tennistoernooi werd flink verstoord door de regen. De organisatie besloot het programma aan het begin van de avond (middag in Nederland) af te breken. Op dat moment waren slechts negen van de geplande 45 wedstrijden gespeeld.

De Servische Ana Ivanovic heeft zich gisteren teruggetrokken voor het tennistoernooi. De in Peking als eerste geplaatste tennisster zegt nog te veel last te hebben van een duimblessure. Ook Ivan Ljubicic heeft zich afgemeld. De Kroatische tennisser is geblesseerd, waaraan is niet bekend.

Zwemmer Mohammed Alirezaei uit Iran heeft zaterdag voor een opmerkelijk incident gezorgd. De schoolslagzwemmer mocht van het olympisch comité van Iran niet starten in de series, omdat hij in dezelfde heat zou zwemmen als de Israëliër Tom Beeri. Alirezaei zou in baan één starten, Beeri in baan zeven. Maar tijdens de serie bleef het startblok voor de eerste baan leeg. De trainers van Alirezaei gaven aan dat de zwemmer ziek is, maar volgens het Iraanse persbureau ISNA zouden de slechte politieke verhoudingen tussen Iran en Israël reden zijn geweest.