Tijd voor de openluchtfilm

Achtduizend bioscoopbezoekers in kuipstoeltjes, zoveel passen er op het Piazzo Grande in het Zwitserse Locarno. Zaterdagavond – het tijdstip waarop deze foto werd gemaakt – bekeek dit publiek volgens het programma achtereenvolgens de films Nordwand (Philipp Stölzl, 2008) en Choke (Clark Gregg, 2007). Locarno is een slaperig bergstadje aan het Lago Maggiore in Zwitserland. Elk jaar in augustus organiseert het stadje met minder dan 15.000 inwoners het prestigieuze Filmfestival van Locarno, dat vaak wordt vergeleken met het Rotterdamse IFFR. Het artistieke festival trekt volgens de website ruim 190.000 bezoekers, 1.000 journalisten en 3.200 mensen uit de filmindustrie. De serie openluchtvertoningen op het Piazza Grande is een echte publiekstrekker. De films worden vertoond op een megascherm en de bezoekers kunnen stemmen voor de Prix du Public. Als er, zoals afgelopen zaterdag, twee films worden vertoond, is het wel een lange zit.

Het Filmfestival van Locarno duurt tot 16 aug. Het programma is te vinden via pardo.ch.