Thaksin naar Engeland uitgeweken

Het Thaise Hooggerechtshof heeft vandaag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen oud-premier Thaksin Shinawatra en zijn vrouw Pojaman. Het echtpaar is naar Engeland gevlogen, en breekt daarmee de regels die hun waren opgelegd tijdens lopende corruptiezaken.

Thaksin en zijn vrouw staan terecht voor corruptie tijdens zijn regeringsperiode die in 2006 met een militaire staatsgreep werd beëindigd. De rechter had hun toestemming gegeven de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking bij te wonen, als zij vandaag weer in de rechtbank in Bangkok zouden verschijnen. Volgens Thaise media is het echtpaar van China naar Engeland gevlogen. Thaksin bezit daar onroerend goed en een meerderheidsaandeel in voetbalclub Manchester City.

In een handgeschreven verklaring zei Thaksin vandaag dat hij is gevlucht, omdat hij verwacht geen eerlijk proces te krijgen. „Mijn vrouw en ik zijn naar Engeland gereisd om daar te verblijven. Als ik nog geluk heb, kan ik terugkomen en sterven op Thaise bodem zoals iedere andere Thaise persoon”, schreef hij. „Er is een voortdurende dictatuur in de Thaise politiek en dat leidt tot inmenging in de rechtspraak.”

De corruptieprocessen tegen het echtpaar zijn geopend door de interim-regering die na de staatsgreep werd aangesteld. Eind vorig jaar kwam bij verkiezingen de nieuwe partij PPP aan de macht, volgens velen het vervolg van Thaksins verboden partij Tai Rak Tai. De huidige regering ondervindt veel weerstand van de PAD, een alliantie van vooral zakenlieden en Bangkokse middenklasse, die al maanden met straatprotesten het aftreden van de regering eist. „Thaksins vlucht is weer een overwinning voor ons, maar ons uiteindelijke doel is het Thaksin-regime te vernietigen door zijn stromanregering eruit te schoppen”, zei een PAD-woordvoerder vandaag.

De rechtbank zou op 16 september uitspraak doen in de belangrijkste corruptiezaak. Vermoed wordt dat het echtpaar vooral is vertrokken om een celstraf voor Pojaman te ontlopen. Zij werd vorige maand tot drie jaar cel veroordeeld wegens belastingontduiking, maar mocht op borgtocht vrij in afwachting van het hoger beroep. (Reuters, AP, AFP)