Studentenhap anno 2008

Voor 4 personen:1 ui, 2 teentjes knoflook1 rode paprika1 courgette2 eetlepels olie500 gram rundergehakt100-125 gram groene currypasta1 blikje maïskorrels350-400 gram macaronizoutfacultatief: geraspte kaas

Koken moet je leren. Als student roerde ik een blikje tomatenpuree door gehakt. In een overmoedige bui deed ik er wat champignons en paprika bij. Maar deze aanpak is tegenwoordig niet meer ‘cool’. Buurtgenoot Bas gaf mij zijn versie van een studentenmaal anno 2008, als handreiking voor de nieuwe lichting. Toverwoord: currypasta.

Groene currypasta is milder dan rode. De mate van pit staat op de verpakking vermeld met een tot drie rode pepertjes. De hedendaagse student hecht nog steeds aan dezelfde pasta, want in een oogwenk gaar en goed vullend. Macaroni dus of spaghetti. Rijst kan ook. Reken op 75 tot 100 gram rijst of pasta per persoon. In een mannenhuis gaat een pak van een pond grif op.

Pel en snipper ui en knoflook. Verwijder steel en zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in repen en dan in stukjes. Haal het steeltje van de courgette af en snijd de groente in blokjes van 1 tot 1,5 centimeter groot. Verhit de olie in een braadpan met dikke bodem of in een hapjespan en bak hierin het gehakt bruin en korrelig. Roer daarbij met een houten lepel, niet met een vork: want dat beschadigt de bodem van de pan. Bij goed rundergehakt van een slagerij zal er weinig of geen vet vrijkomen. Gehakt van mindere kwaliteit kleurt niet bruin, maar grijs en smaakt navenant.

Bak de stukjes ui, knoflook en paprika 2 tot 3 minuten mee. Roer dan de currypasta door het mengsel. Nog een minuutje bakken. Giet er vervolgens 2 deciliter water bij (voor de blits: kokosmelk) en voeg de courgettestukjes en ook de maïskorrels met vocht toe. Laat het gerecht 10 tot 15 minuten pruttelen. Af en toe kijken om ervoor te zorgen dat het niet aanbakt. Kook intussen de pasta in ruim kokend water met zout volgens de gebruiksaanwijzing op het pak gaar. Strooi op het bord geraspte kaas over de pasta en saus.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: bobotie

    • Annelène van Eijndhoven