Spectaculair wereldrecord estafette 4x100 zwemmen

In een spectaculaire race op de 4x100 meter vrije slag heeft de Amerikaanse zwemploeg, met boegbeeld Michael Phelps, vanochtend in de Water Cube in Peking de olympische finale gewonnen. In het judotoernooi behaalde de Nederlandse Deborah Gravenstijn vanmiddag de zilveren medaille in de klasse tot 57 kg.

Onder toeziend oog van president Bush haalde de Amerikaanse slotzwemmer Jason Lezak in de laatste vijftig meter de Franse wereldrecordhouder op de 100 vrij in, Alain Bernard. Met een eindtijd van 3.08,24 verbeterde de Amerikaan het wereldrecord dat het eigen reserveteam in de halve finales had neergezet: 3.12,23.

In de finale zonder Nederland – vier jaar geleden in Athene goed voor zilver – werd nog een mondiale toptijd aangescherpt. De Australische openingszwemmer Eamon Sullivan stelde het record van Bernard (47,50) met ruim een kwartseconde scherper: 47,24.

Tot de laatste meters had het Franse kwartet een ruime voorsprong die Bernard niet meer leek te kunnen afstaan. Maar Lezak, een 33-jarige routinier, klokte een ongeëvenaarde splittijd (met vliegende start) van 46,06 seconden.

Lezak hield daarmee de droom levend van zijn ploeggenoot Michael Phelps, die in Peking aast op acht gouden medailles. Hij staat nu op twee gouden medailles, na eerder de 400 meter wisselslag te hebben gewonnen. Phelps moet zich in negen dagen zeventien keer op het startblok melden.

Nederland heeft na drie dagen drie medailles: goud voor de vrouwenestafette op de 4x100 meter vrije slag, zilver en brons voor de judoka’s Gravenstijn en Houkes. Vier jaar geleden in Athene behaalde de Nederlandse afvaardiging in totaal 22 medailles

Olympische Spelen: pagina 11-13, 15

    • Rob Schoof