Spannende weken voor een sportkijker

Een gouden medaille winnen is het mooiste wat er is. Bij de WK afstanden schaatsen in 2005 won ik er een op de 1000 meter. Maar een olympische medaille winnen lijkt mij toch wel het allermooiste.

Voor de sportliefhebber is dit qua televisie een topzomer. EK voetbal, Tour de France en nu dagenlang Olympische Spelen. Mijn televisie gaat ’s morgens aan en pas na Mart Smeets (Studio Sportzomer) uit. Vanaf de bank brul ik: KOM OP!, OH NEE! en JAAAA! Wat een emoties en wat een prachtige sport is er te zien. Met het gevoel alsof ik zelf op de judomat stond en het perfecte vogelnestje maakte aan de ringen, ga ik tevreden naar bed.

De Olympische Spelen blijven voor een sporter als ik iets magisch hebben. Deze periode gaat het om niet zomaar een gouden plak, maar om de olympische. Het is nu of nooit. Alle lijven zijn strak afgetraind en er heerst totale concentratie. De Spelen zijn nog maar net begonnen of de eerste gouden medaille is al binnen. 4x100 meter vrije slag van ‘onze’ snelle zwemdames. Van Marleen Veldhuis verwacht ik er nog een, want zij ging als een racket door het water. Op de judomat was het Ruben Houkes die brons pakte.

Er komt veel kijken bij topsport. Plezier, talent en mentaliteit zijn de belangrijkste elementen voor een sporter. Het is een lifestyle die niet altijd gemakkelijk is. Fysiek en mentaal moet alles kloppen. Creatief en innovatief nadenken zijn ook belangrijke factoren op weg naar goud.

In het programma van Teleac Alles voor Goud worden innovaties onder de loep genomen en ik mocht het presenteren. We hebben van tien sporters de voorbereidingen gevolgd op weg naar Peking. Per aflevering zie je hoe wetenschap en bedrijfsleven de sport naar een hoger niveau proberen te tillen. In mijn sport was de klapschaats een innovatie, maar elke sport kent vernieuwingen. Neem de fiets van Theo Bos, een futuristisch stuk carbon van 6,8 kilo. Het onderzoek en het uiteindelijke product heeft zo’n half miljoen euro gekost. Maar dan heb je wel de snelste fiets van de wereld.

In het geheim is een supersnelle 470 zeilboot gebouwd. Misschien gaat deze boot het verschil maken tussen goud of zilver voor de zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout. Pieter van den Hoogenband heeft in Eindhoven een prachtig high tech zwembad waar met onderwatercamera’s gewerkt wordt om bijvoorbeeld je techniek te verbeteren. Pieter heeft vooral hard gewerkt aan zijn start. Met de hulpmiddelen in zijn zwembad heeft hij winst kunnen boeken en hopelijk zal hij het wereldrecord verpulveren.

Zelfs bij voetbal, een vrij conservatieve sport, zijn er mooie ontwikkelingen die de prestaties van de voetballer bevorderen. Het spelletje blijft in de praktijk eenvoudig, we spelen elf tegen elf en de bal is rond. Toch zijn wetenschappers bezig met een penaltyonderzoek, kunstgras en video-analysesystemen.

De paardensport stond gister centraal in het programma Alles voor goud. Met liefde en passie heeft Anky van Grunsven haar paard Salinero zo goed mogelijk voorbereid op hun kuur. Hoe gaat dat in zijn werk? Vliegt Salinero business class en heeft hij last van een jetlag? Hoe belastbaar zijn paarden eigenlijk? Men zegt toch altijd: ‘Zo sterk als een paard’? Maar ook paarden kunnen overtraind raken en heel nare blessures oplopen. De samenwerking tussen ruiter en paard moet perfect zijn. Toch denk ik dat een paard zal steigeren bij het zien van de olympische ringen en de oranjefans. Zal Salinero ook bij een sportpsycholoog lopen en na zijn kuur een massage krijgen? Als Anky en Salinero goud halen hebben zij beide recht op een huldiging in het Holland Heineken House. Ik betaal zijn biertje!

Hoe dan ook blijven de Olympische Spelen het hoogst haalbare voor een sporter. En enorm spannend. Wij als kijkers mogen de komende weken genieten van sport op top niveau.

Hup Holland Hup!

    • Barbara de Loor