Schietmedaille biedt Georgiërs enige troost

De Georgische delegatie blijft in Peking, ondanks het gewapende conflict met Rusland. Sporters uit beide landen maakten gisteren een gebaar van verzoening.

Russia's Natalia Paderina, left, and Georgia's Nino Salukvadze hug and wave during the medal ceremony after the women's 10 meter air pistol final at the Beijing 2008 Olympics in Beijing, Sunday, Aug. 10, 2008. Paderina won the silver medal and Salukvadze won bronze. (AP Photo/Sergey Ponomarev)
Russia's Natalia Paderina, left, and Georgia's Nino Salukvadze hug and wave during the medal ceremony after the women's 10 meter air pistol final at the Beijing 2008 Olympics in Beijing, Sunday, Aug. 10, 2008. Paderina won the silver medal and Salukvadze won bronze. (AP Photo/Sergey Ponomarev) Associated Press

Judoka Nestor Khergiani had na zijn olympische uitschakeling weinig trek om over de oorlogssituatie in Georgië te praten. Gymnaste Luba Golovina wilde slechts kwijt dat ze het moeilijk vindt nu in Peking te blijven met haar vader en coach Vladimir Golovin, terwijl haar moeder in haar geboorteland verblijft. Schutter Nino Saloekvadze vestigde uit eigen beweging de aandacht op het gewapende conflict tussen Georgië en Rusland over de afvallige regio Zuid-Ossetië.

Saloekvadze won gisteren de bronzen medaille bij het schietonderdeel luchtpistool (10 meter). Nadat zij in de finale haar laatste schot had gelost, veegde ze de tranen uit haar ogen. Een omhelzing met de winnares van de zilveren medaille, de Russische Natalia Paderina, volgde. Na de ceremonie poseerde het tweetal gezamenlijk voor de fotografen. Twee vriendinnen die samen ooit de toenmalige Sovjet-Unie dienden, zijn niet te scheiden, luidde de boodschap.

„De eerste schietmedaille is een kleine overwinning voor Georgië, zeker in deze tijden”, zei Saloekvadze. „Ik was vandaag erg zenuwachtig omdat mijn landgenoten het moeilijk hebben. We weten niet wat er thuis gebeurt.” Toch zei ze blij te zijn dat haar vaderland had afgezien van een boycot. „Als de wereld zou leren van wat Natalia Paderina en ik vandaag hebben gedaan, dan waren er nooit oorlogen. We zouden niet zo diep moeten zinken dat we oorlogen tegen elkaar beginnen. Het is de 21ste eeuw.”

De Georgische equipe had zich zaterdag bereid verklaard het olympische dorp te verlaten. Pas om 2.00 uur kregen de 35 sporters, onder wie twee uit Zuid-Ossetië, instructies van president Michail Saakasjvili om in China te blijven „voor de eer van het land”. Dat gebeurde bij monde van diens Nederlandse echtgenote Sandra Roelofs, die in Peking is. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bevestigde gisteren dat ook de volledige Russische ploeg aan de Zomerspelen blijft deelnemen.

Bij het schieten met het luchtpistool, gewonnen door de Chinese Guo Wenjun, bleek dat Rusland door de tweeduizend toeschouwers als agressor wordt gezien. Waar Saloekvadze bij haar entree applaus oogstte, bleef het pijnlijk stil bij de opkomst van Paderina. De Russische gaf haar concurrente na afloop in het zicht van de camera’s een zoen. „Omhelzen en zoenen doe ik met vrienden over de hele wereld”, zei Saloekvadze. „Natalia en ik zijn echte vriendinnen die geen onenigheid hebben over politieke zaken.”

Het Amerikaanse IOC-lid Jim Easton sprak zijn verontrusting uit over het zich uitbreidende conflict, en vroeg de twee landen de vijandigheden te beëindigden voor de duur van de Olympische Spelen. Maar op het moment dat in het Vogelnest de vredesduiven werden losgelaten bij de openingsceremonie, passeerden Russische tanks de Georgische grens. De televisiecamera’s vingen een ernstig kijkende Russische premier Vladimir Poetin op toen de Georgische equipe zijn entree maakte in het olympisch stadion.

Woordvoerder Giorgi Tsjanisjvili van de Georgische equipe benadrukte gisteren tegenover persbureau AP dat de sporters geen problemen hebben met hun Russische buren in het olympisch dorp.

    • Michiel Dekker